Jedná sa o veľmi chutné a aromatické predjedlo pre všetky mäsové jedlá. Obzvlášť dobre sa hodí k pečenému, grilovanému mäsu, domácim klobásam, sekanej v rúre atď.
Turecká cibuľa
Potrebujeme:
cibuľa – 0,25 kg;
cukor štipka;
soľ;
čierne korenie – podľa chuti;
citrónová šťava – 40 ml;
rastlinný olej – 30 ml.
Postup:
Cibuľu ošúpte, nakrájajte na tenké polkruhy alebo kusy iného tvaru.
Ak chcete získať občerstvenie s jemnou chuťou alebo chcete rýchlo pripravenú cibuľu, nalejte na ňu vriacu vodu, nechajte pôsobiť 30-60 sekúnd.
Sceďte, pridajte soľ, korenie, pridajte cukor, premiešajte. V tejto fáze môžete pridať jemne nakrájané čerstvé bylinky alebo sušené korenie.
Zmiešajte citrónovú šťavu a olej, vymiešajte.
Nalejeme na cibuľu marinádou, a cibuľu stlačíme pomocou taniera alebo šálky.
Nechajte marinovať 15-20 minút.
Cibuľa, marinovaná po oparení vriacou vodou, bude pripravená rýchlejšie.
Turecká cibuľa nakladaná do citrónovej šťavy s medom
Potrebujeme:
cibuľa – 100 až 150 g;
citrónová šťava – 30-40 ml;
med – 5 ml;
soľ – štipka;
rastlinný olej – 20 ml;
mletý koriander – štipka;
mletá červená paprika (pikantná) – štipka.
Postup:
Cibuľu ošúpte a nakrájajte na tenké polkruhy.
Posypte soľou.
Zahrejte olej zmiešaním s korením a koriandrom.
Spojte maslo s roztopeným medom.
Nalejte citrónovú šťavu do oleja, dôkladne premiešať.
Nalejte marinádu na cibuľu cibuľu, nechajte 20-30 minút.
Cibuľa, marinovaná podľa vyššie uvedeného receptu, bude perfektne sedieť k bravčovému, hydine, grilovaným jedlám. Podľa tohto receptu možno cibuľu marinovať bez pridania oleja, potom sa môže použiť na šalát, ochutiť kyslou smotanou alebo majonézou a slúžil ako samostatné občerstvenie.