Moja stará mama takto jednoducho robí veľkonočný koláč: Elegantné a chutné!

Pripravte si doma fantastickú chrumkavú vianočku.

Táto vianočka je taká lahodná, že ju budete piecť viackrát v týždni.

 

 

Voňavá domáca vianočka podľa receptu z youtube kanála Einfache Rezepte.

Najlepšie nápady na váš e-mail

Nechajte sa inšpirovať! Každý deň vám pošleme súhrn najlepších nápadov priamo na váš e-mail.

Potrebujeme:

50 g kryštálového cukru

2 ČL škorice

lúpané mandle

1 vajce

500 g hladkej múky

110 g masla

100 g kryštálového cukru

2 žĺtky

50 g surového cukru

Na kvások:

20 g čerstvého droždia

200 ml mlieka

2 PL múky

2 ČL kryštálového cukru

Postup:

Do misky nadrobíme droždie.

Pridáme teplé mlieko, múku, cukor, metličkou vymiešame.

Prekryjeme utierkou a necháme 10 minút kysnúť.

V malom hrnčeku roztopíme maslo.

 

 

Nakysnuté cesto prelejeme do misky a pridáme roztopené teplé maslo (nesmie byť horúce).

Do cesta pridáme múku, cukor, žĺtky a mixérom vymiesime husté cesto.

 

 

Vymiesené cesto prekryjeme utierkou.

Necháme 30 minút kysnúť na teplom mieste.

Nakysnuté cesto položíme na pomúčenú podložku a rozdelíme ho na 6 dielov.

 

 

Z cesta ušúľame guľky a poukladáme ich na papier na pečenie.

Cesto vyvaľkáme do obdĺžnikového tvaru.

 

 

Cesto ponatierame roztopeným maslom.

V malej miske zmiešame cukor so škoricou a posypeme ním cesto.

 

 

Cesto zrolujeme do rolky, na vrchole ho spojíme a upletieme z neho vianočku (viď video).

Vianočku uložíme na plech vystlaný papierom na pečenie a potrieme rozšľahaným vajíčkom.

 

 

Na vrch vianočky nasypeme lúpané mandle.

Vložíme ju do predhriatej rúry a pečieme 20 minút pri teplote 180°C a potom 10 minút pri teplote 150°C.

Po upečení necháme vianočku vychladnúť a môžeme servírovať.

Dobrú chuť!

Video návod:

 

 

Foto: pixabay
Foto: unsplash
Foto: unsplash
Foto: pexels
Foto: pixabay
Foto: pexels
Foto: tjn