plny-hrniec_transparent_negativ.png

Moja stará mama pečie tento koláč každé 3 dni: Nič lahodnejšie som nejedol!

Vynikajúci recept na netradičný, ale nesmierne chutný koláčik!

Pripravte si doma nevšedný okúzľujúci tvarohový koláčik, ktorý si vás okamžite získa.

 

 

Vždy, keď dostaneme chuť na sladké, pripravím túto chutnú dobrotu.

Výnimočný recept na dokonalý tvarohový koláč z youtube kanála Cookrate – Dough Recipes.

Potrebujeme:

250 ml teplého mlieka

40 g kyslej smotany

50 g kryštálového cukru

10 g soli

 

 

10 g sušeného droždia

1 vajce

50 ml rastlinného oleja

500 g hladkej múky

50 g rozpusteného masla

 

 

300 g tvarohu

50 g kryštálového cukru

70 g hrozienok

40 g kukuričného škrobu

1 žĺtok

 

 

20 ml mlieka

50 g hladkej múky

50 g masla

50 g kryštálového cukru

Na nápoj:

200 ml horúceho mlieka

30 g instantnej kávy

30 g hnedého cukru

50 ml horúcej vody

50 ml smotany na šľahanie

30 g nutelly

Postup:

Do misky nalejeme teplé mlieko. Pridáme smotanu, cukor, soľ.

Potom pridáme droždie a metličkou vymiešame.

 

 

Pridáme vajce, olej a opäť premiešame.

Cez sitko preosejeme múku a rukou vymiesime cesto. Misku s cestom prikryjeme utierkou a necháme hodinu kysnúť.

Po uplynutí doby vytlačíme z cesta vzduch. Na stole vymiesime a rozdelíme na 9 rovnakých častí.

Z každej časti naolejovanými rukami vytvarujeme guľku a prekryjeme na 15 minút utierkou.

 

 

Po uplynutí doby rozvaľkáme cesto, potrieme rozpusteným maslom a prehneme na polovicu.

V menšej miske zmiešame tvaroh, cukor, hrozienka a škrob.

Tvarohovú plnku nanesieme na kraje cesta, prehneme a z každej strany zrolujeme do stredu (viď video).

8 plnených roliek naukladáme vedľa seba na okrúhlu formu (priemer 24 cm) vystlanú papierom na pečenie.

Do stredu vložíme guľu z cesta.

Prikryjeme fóliou a utierkou a necháme 15 minút odpočívať.

 

 

Do menšej misky pridáme žĺtok, mlieko a vidličkou vyšľaháme.

Zmesou potrieme koláč.

Do samostatnej misky nasypeme múku, pridáme zmäknuté maslo a cukor.

Rukou vymiesime a rozdrobíme na mrveničku.

Mrveničkou posypeme vrch koláča.

Koláč vložíme do rúry predhriatej na 170°C.

 

 

Pečieme 30 minút.

Do pohára nalejeme horúce mlieko a napeníme.

Do samostatného pohára nasypeme kávu, cukor, zalejeme horúcou vodou a napeníme.

 

 

Kávu nalejeme do pohára s mliekom.

Do ďalšieho pohára nalejeme smotanu a pridáme nutellu.

Vyšľaháme a pomocou cukrárskeho vrecka nanesieme do nápoja.

Po upečení necháme koláč vychladnúť a môžeme servírovať.

Prajeme vám dobrú chuť!

Video návod:

 

Foto: pixabay
Foto: unsplash
Foto: pexels
Foto: pexels
Foto: tjn
Foto: unsplash
Foto: pixabay
Foto: tjn
Foto: pixabay

Najlepšie recepty na dnes