plny-hrniec_transparent_negativ.png

Moja perfektná vychytávka s droždím: Ak nechcete čakať, kým cesto vykysne, stačí poznať túto fintu a s cestom robíte hneď!

Z kysnutého cesta sú tie najlepšie domáce pochúťky a ja nedám dopustiť na domáce pečivo. Akurát nie vždy mám čas čakať, kým cesto vykysne a našla som tento zlepšovák, ktorý sa určite bude hodiť aj iným gazdinkám.

Z kysnutého cesta sú tie najlepšie domáce pochúťky a ja nedám dopustiť na domáce pečivo.

 

 

Akurát nie vždy mám čas čakať, kým cesto vykysne a našla som tento zlepšovák, ktorý sa určite bude hodiť aj iným gazdinkám.

Kvások nerobím klasicky z mlieka, droždia a cukru.

Jednoducho vezmem kocku čerstvého droždia a poriadne ho rozmiešam v jednej lyžici medu.

Vznikne mi hnedá hustejšia tekutina.

 

 

 

 

Potom len pridám ostatné prísady, ručným šľahačom s nástavcami na cesto vymiešam cesto a je to.

Takto robím už roky perfektné domáce žemle, ktorých príprava naozaj trvá len 15 minút.

Stačí, keď medový kvások zmiešate s 1 kg hladkej múky, 600 ml vody a 1 lyžicou soli.

Z cesta len vyformujeme, žemle, bagety alebo iné tvary a šup na plech vystlaný papierom.

Dôležité! Toto pečivo vkladáme do STUDENEJ rúry.

Rúru následne zapneme na 200 stupňov a pečieme asi pol hodinku.

Žanetka

Jednoduchá pomôcka, ako zistiť, či je droždie naozaj čerstvé!

Stáva sa vám, že vám cesto niekedy jednoducho nevykysne?

Problém je v droždí, aj keď je ešte v záruke, nemusí byť vôbec čerstvé.

Spravte si pred prípravou kvásku malý experiment.

Namočte droždie do misky s vodou.

Ak droždie vypláva, znamená to, že už nie je čerstvé a vo vnútri má vzduchové bublinky a cesto vám nevykysne.

Ak klesne na dno, je čerstvé!

 

 

Ďalšie perfektné nápady, ako využiť droždie – dokonca aj to po záruke

Vďaka stovkám prospešných baktérií, vysokého obsahu vitamínov (najmä skupiny B a D), ale aj minerálov, enzýmov a vlákniny, môžeme droždie označiť za super-zdravú potravinu.

Čo dokáže droždie, ak ho konzumujeme pravidelne?

 

 

– výrazne zlepšuje trávenie a vylučovanie

– prispieva k regenerácii pečene a preto je veľmi prospešný pre ľudí trpiacich ochoreniami pečeni či zotavujúcim sa alkoholikom.

– pri užívaní antibiotík ho môžete využiť ako cenné probiotikum

– blahodárne vplýva na zdravie pokožky (zlepšuje stav pri dermatitídach, akné a ďalších problémoch), nechtov a vlasov

– ukázali sa aj veľmi prospešné účinky konzumácie droždia na depresívne stavy.

Zlepšuje náladu a pomáha bojovať aj s poruchami spánku a nechutenstvom.

posilňuje imunitu

– má protizápalové účinky

Ako často užívať?

Droždie môžete užívať denne. Ak vám prekáža jeho chuť, dostať aj v lekárni vo forme tabletiek. Môžete si tiež pripraviť nápoj a užívať ho 2-3 x denne. Na jeden pohár vody ide 1/3 kocky droždia. Neodporúča sa kombinovať droždie so sýtenými vodami a minerálkami.

Droždie pre krásu: vyskúšajte úžasné účinky masky z droždia

Ak máte problematickú pleť, masku z droždia určite oceníte. Pomáha totiž veľmi účinne likvidovať baktérie, ktoré sú pôvodcom zápalov a nepekných vyrážok. Stačí, ak 1/2 kocky droždia rozmiešate v troche mlieka a túto zmes nanesiete na tvár. Nechajte pôsobiť 20-30 minút a potom jednoducho zmyte vodou.

Elixír života pre vaše rastliny

Obyčajné droždie je hotovým zázrakom pre vaše rastlinky. Treba len vedieť, ako využiť!

Ak nájdete doma droždie po záruke, rozhodne ho nevyhadzujte. Môžete ho využiť na výrobu účinného prostriedku, ktorý dokáže vyživiť a stimulovať rast vašich rastlín. Tento produkt je totiž bohatý na minerály, organické železo a stopové prvky, ktoré potrebuje každá rastlinka!

V prípade, že droždie rozpustí vo vode, začne vylučovať látku, ktorá zrýchli rast rastlín a tie sa navyše stanú silnejšími. Podmienkou však je, aby droždie pracovalo v teplej vode!

Ako oživiť pôdu droždím

Receptov je viacero, predstavíme vám dva z nich.

Ako si pripraviť domáce hnojivo z droždia

  1. Rozpustite droždie vo vode v pomere 1 kg droždia na 5 litrov vody. Výsledný produkt sa potom riedi v 50 litroch vody.
  2. Muškáty budú mať krásne kvety, ak ich prihnojíme drožďovou zálievkou. Do 1 litra vody rozdrobíme 1 kocku droždia a necháme kvasiť 2 týždne. Potom zmiešame s tromi litrami čistej vody. Tým získame 4 litre kvalitného hnojiva. Môžeme ho použiť aj na iné kvetiny.
  3. Ďalším skvelým tipom je rozpustiť 1 kocku v 5 litroch vody a výsledok pridávať do zálievky (približne 1 deciliter na 5 litrov vody) – kvety budú naozaj prekrásne.

Pokiaľ máte záhradu, rozhodne vyskúšajte toto pozoruhodné alternatívne hnojivo. Uvidíte, že čoskoro sa droždie stane vašim spoľahlivým pomocníkom pri pestovaní ovocia a zeleniny.

zdroj: health, redakcia

Foto: pixabay

Najlepšie recepty na dnes