zdravetipy_transparent-horizontal-pozitiv

Moja mama to pije pol hodiny pred večerou: Má 50 rokov a postavu tínedžerky!

Moruša biela je veľmi zaujímavá rastlina, ktorá má veľa výživných vlastností a množstvo výhod.

Užívať by ju mali predovšetkým ľudia s cukrovkou a tí, ktorí sa snažia schudnúť.

Čoraz viac ľudí si ju začína vážiť a varí si z nej čaj.

 

 

Ak si chcete udržať štíhlu postavu aj vo vyššom veku, portál pysznosci odporúča piť tento nápoj každý deň pol hodinu pred spaním. 

Jej plody sú podobné malinám, preto sa jej aj hovorí Stromová malina.

Kedysi dávno sa vysádzali okolo ciest, a jej plody sa sušili mleli na prášok, ktorý sa potom používal ako umelé sladidlo.

Pripravujú sa z nej ale aj sirupy, džemy, či ovocné víno.

 

 

Moruša biela je známa svojimi zdraviu prospešnými vlastnosťami.

Prirodzene podporuje obehový a tráviaci systém a pomáha udržiavať normálnu hladinu cukru v krvi.

Najčastejšie sa pije čaj zo sušených listov alebo extrakt trikrát denne počas 3 mesiacov.

 

 

Najlepšie je prispôsobiť dávku vašim potrebám a poradiť sa s odborníkom.

Moruša biela je ideálna na chudnutie

Ovocie je bohaté na vitamíny skupiny B a množstvo minerálov, ako je draslík, železo, vápnik a horčík.

Okrem toho obsahuje antokyány a alkaloidy.

Vďaka týmto zložkám naše telo funguje veľmi dobre.

 

 

Konzumácia moruše podporuje imunitný systém.

Tento čaj by mal byť súčasťou jedálnička ľudí s cukrovkou.

Bylina stimuluje činnosť čriev a znižuje pocit hladu, preto je ideálna pre ľudí, ktorí sa chcú zbaviť nadbytočných kilogramov.

Pri chudnutí môžeme siahnuť po plodoch a listoch moruše bielej.

 

 

Tieto zložky majú všestranné účinky.

Málokto vie, že podporujú telo v boji s horúčkou a znižujú hladinu cukru v krvi.

Upozornenie: Ľudia trpiaci cukrovkou a užívajúci lieky znižujúce hladinu cukru v krvi by mali konzumáciu moruše bielej konzultovať s lekárom a sledovať si hladinu glukózy.

Čaj z morušových listov

 

 

Ako ingrediencia pre čaj sa používajú sušené listy v celistvom alebo v drvenom stave.

Na sušenie zberáme listy v lete.

Po zaliatí jednej čajovej lyžičky a aspoň trojminútovom vylúhovaní má čaj prirodzenú, jemne zemitú sladkastú chuť, príjemnú arómu a sviežu zelenú farbu, čo z neho robí výborný osviežujúci nápoj.

 

 

Neobsahuje kofeín a tanín, preto je vhodný pre deti aj starších ľudí kedykoľvek v priebehu dňa a pre dobrý spánok aj večer.

Jeho najlepšie účinky sa dosiahnu pitím pred jedlom alebo počas neho, ideálne 3x denne.

Pijeme, samozrejme, bez cukru.

Zdravotné prínosy plodov:

  • pôsobia antibakteriálne,
  • močopudne,
  • zbavujú telo hlienov,
  • pôsobí proti bolestiam v krku a podporujú odkašliavanie,
  • pomáhajú pri vyprázdňovaní čriev,
  • znižujú horúčku,
  • zmierňujú kašeľ i bolesť hrdla,
  • upokojujú horné dýchacie cesty,
  • podporujú činnosť imunitného systému.

 

 

Pomáhajú aj pri slabosti, únave a zlepšujú kvalitu spánku. 

Sú prospešné aj pre diabetikov, nakoľko moranolín má schopnosť spomaliť vstrebávanie sacharidov.

Zo 100 gramov získate až 23 % odporúčanej dennej dávky železa.

Čo skrývajú listy moruše?

 

 

Najvýznamnejšou látkou v nich je 1-DNJ (1-deoxynojirimycin), látka, ktorá bola zatiaľ  izolovaná len v morušových listoch.

Redukuje a spomaľuje absorpciu uhľohydrátov z disacharidov (sacharóza, laktóza a maltóza) na monosacharidy cez črevný epitel.

Zjednodušene 1-DNJ pomáha pri redukcii hladiny cukru v krvi po jedle.

Ďalšou látkou sú fytosteroly (sitosterol).

Ich hlavný prínos je v znižovaní hladiny zlého cholesterolu a eliminácii rizika vzniku aterosklerózy.

Obsahujú aj GABA – táto látka pomáha optimalizovať krvný tlak, predchádza hypertenzii a podporuje hlboký spánok prirodzenou cestou.

 

 

Pôsobí antistresovo.

Vďaka antioxidantu morusinol bránia vzniku krvných zrazenín.

Listy moruše majú vysoký obsah flavonoidov (Albanol A), ktoré majú antimutagénny efekt na bunky.

Morušové listy sú bohatým zdrojom vápnika, železa, zinku, draslíka a vitamínu A, B₁, B₂.

Moruša biela – možné vedľajšie účinky

 

 

V prvom rade by ste ju nemali kombinovať s liekmi, ktoré sú transportované proteínmi z rodiny OCT2.

Moruša biela môže negatívne ovplyvniť ich výkonnosť.

Pri konzumácii ovocia alebo listov môžu niektorí ľudia pocítiť:

  • plynatosť
  • ťažkosti s pohybom čriev
  • nepravidelné pohyby čriev
  • nadmerné hromadenie plynov v črevách

 

 

Morušu bielu by nemali jesť tehotné a dojčiace ženy.

Na túto tému neexistuje žiadny spoľahlivý výskum a je lepšie neriskovať.

Suplementácia touto zložkou sa neodporúča počas takého dôležitého obdobia pre ženu.

Ďalšie recepty z bielej moruše

Morušová marmeláda

 

 

Potrebujeme:

1 kg moruší
500 g cukru
2 g kyseliny citrónovej
1 balíček želírovacieho prípravku

Postup:

Moruše umyjeme, roztlačíme ich vidličkou a za stáleho miešania ich pri miernej teplote rozvaríme.

Postupne pridávame cukor.

 

 

Nakoniec prisypeme želírovací prípravok a ešte zhruba 10 minút povaríme.

Pred ukončením varu pridáme kyselinu citrónovú rozpustenú vo lyžičke vody.

Horúcu marmeládu plníme do pohárov, uzatvoríme, poháre otočíme hore dnom a necháme vychladnúť.

Obdobou tejto lahodnej marmelády je zmes moruší s jablkami v pomere 1: 1.

Sirup z moruší

 

 

Potrebujeme:

1 l morušovej šťavy
250 ml vody
800 g cukru
šťavu z dvoch citrónov

Postup:

Plody moruší roztlačíme a vylisujeme z nich šťavu.

 

 

Vo vode povaríme cukor a pridáme do nej šťavu z moruší a citrónov.

Povaríme a plníme do fliaš.

Veľa zdravia!

 

 

Foto: pixabay
Foto: pixabay
Foto: pixabay
Foto: pixabay
Foto: pixabay
Foto: pixabay
Foto: pixabay
Foto: pexels
Foto: pixabay
Foto: pexels
Foto: pixabay
Foto: pixabay
Foto: pexels
Foto: pixabay
Foto: pexels
Foto: unsplash

Najlepšie tipy pre zdravie