plny-hrniec_transparent_negativ.png

Málokto vie, že so KAPUSTNICE treba pridať aj túto TAJNÚ prísadu: Vďaka tomu nikdy nie je príliš kyslá!

Moja mama má osvedčenú metódu, ako sa vyhnúť nadmernej kyslosti v kapustnici.

Tradičná kapustnica je jedlo, ktoré sa objavuje na mnohých sviatočných stoloch.

 

 

Je chutná a aromatická, no niekedy môže byť príliš kyslá.

Našťastie existuje niekoľko spôsobov, ako takúto kapustnicu zachrániť.

Fantastický recept na sviatočnú domácu kapustnicu z portálu pysznosci.

Kapustnicu, tradičné vianočné jedlo, milujú mnohí.

Niekedy sa však stáva, že pri jej príprave môžu komplikované proporcie a rozmanitosť ingrediencií jedlo prekysliť.

 

 

Stojí za to vedieť, ako sa s tým vysporiadať.

Moja mama má osvedčenú metódu, ako sa vyhnúť nadmernej kyslosti v kapustnici.

Ako sa vyhnúť kyslej kapustnici zistíte nižšie v článku.

 

 

Kapustnica – prečo je príliš kyslá?

Ako som už spomínal, kapustnica môže byť príliš kyslá z viacerých dôvodov.

Najčastejšie je to spôsobené príliš kyslou kapustou.

 

 

Ak nechceme, aby bola kapustnica príliš kyslá, mali by sme kyslú kapustu dobre vyžmýkať.

Na vyváženie kyslej chuti do nej môžeme pridať aj trochu čerstvej kapusty.

Ako zachrániť kapustnicu, keď je príliš kyslá?

 

 

Ďalším spôsobom, ako zachrániť kyslú kapustnicu, je pridať do nej sušené slivky.

Slivky sú prírodné sladidlo.

Dodajú kapustnici sladkokyslú chuť.

 

 

Najlepšie je pridať ich deň vopred, aby stihli nasať chuť kapustnice.

Ak nemáme slivky, môžeme pridať slivkový lekvár.

Džem je tiež dobrý spôsob, ako vylepšiť chuť kyslej kapustnice.

 

 

Posledný spôsob, ako zachrániť kyslú kapustnicu, je pridať do nej štipku sódy bikarbóny.

Jedlá sóda zneutralizuje kyslosť v kapuste a kapustnica bude menej kyslá.

Niekedy malé vylepšenia urobia z tradičnej kapustnice skutočný sviatok chutí.

 

 

Stojí za to experimentovať a prispôsobiť recept podľa vlastných chuťových preferencií.

Teraz, vyzbrojení týmito kulinárskymi trikmi, si môžete zakaždým vychutnať dokonalú kapustnicu.

Na prípravu sviatočnej kapustnice potrebujeme:

2 kg kyslej kapusty

1 kg bielej kapusty

50 g sušených húb

2 cibule

700 g bravčového pliecka

500 g údenej slaniny

500 g  klobásy

200 ml suchého červeného vína

200 g odkôstkovaných sliviek

maslo

200 g paradajkovej pasty

soľ

zrnká čierneho korenia

nové korenie

4 bobkové listy

Postup:

Kapustu nakrájame a pridáme do hrnca, pridáme nakrájanú kyslú kapustu.

Ďalej pridáme namočené hríby a trochu korenia.

Kapustu naukladáme vo vrstvách s korením a zalejeme vodou z namáčania húb, nakrájame cibuľu a potom nakrájame aj slaninu.

Nakoniec nakrájame klobásu a pliecko.

Do hrnca nalejeme olej a pridáme slaninu.

Potom pridáme klobásu a pliecko.

Nakoniec pridáme cibuľu a všetko premiešame.

Opečieme a podlejeme vínom.

Prikryjeme a mäso dusíme do mäkka.

Kapustu v hrnci by sme mali variť aspoň dve hodiny.

Vykôstkované slivky osmažíme na masle.

Tie dodajú kapustnici jedinečnú chuť.

Do hrnca pridáme paradajkový pretlak a osmažené slivky.

Všetko dôkladne premiešame.

Pridáme klobásu, mäso a slaninu.

Zalejeme vodou, v ktorej sme varili mäso.

Všetko varíme, kým nie je mäso mäkké.

Po uvarení môžeme kapustnicu podávať s chlebom alebo zemiakmi.

Prajeme vám dobrú chuť!

 

Foto: pixabay
Foto: tjn
Foto: pixabay
Foto: tjn
Foto: pixabay
Foto: pixabay
Foto: pixabay
Foto: tjn
Foto: tjn
Foto: tjn
Foto: pexels
Foto: unsplash
Foto: unsplash

Najlepšie recepty na dnes