Môj prvý domáci syr z mlieka a kyslej smotany: Naučte sa tento perfektný recept a bude u vás na stole každý jeden deň, je fantastický!

Najlepší domáci syr, u nás na stole už pravidelne!

Potrebujeme:

4 litre mlieka (čerstvé, alebo kyslé)

​​300 g kyslej smotany (20% tuku)

4-5 vajec

1 polievková lyžica soli

1 lyžica citrónovej šťavy alebo octu

Najlepšie nápady na váš e-mail

Nechajte sa inšpirovať! Každý deň vám pošleme súhrn najlepších nápadov priamo na váš e-mail.

Postup:

Všetky prísady  dáme do hrnca s mliekom a privedieme do varu (vajcia si rozmiešame vidličkou). Sem-tam miešame, aby sa zmes nepripálila. Akonáhle sa začne oddeľovať pevná hmota a ostane na povrchu, odstráňte z tepla (trvá to asi 15-20 minút).  Do misky vložíme sitko a do sitka gázu (preloženú 4x), alebo inú tkaninu. Hmota je horúca, hneď ju preto nestláčajte, ale nechajte vychladnúť 20 minút, potom dôkladne vytlačte a zaťažte pomocou hrnca s vodou. Necháme cez noc odležať (môžeme otočiť) a ráno máme perfektnú hrudku syra. Do zmesi môžete pridať aj soľ a ešte chcem dodať, že mlieko by nemalo byť príliš kyslé, inak syr nebudete chutiť tak dobre. Istota je preto obyčajné mlieko. Srvátku nevylievajte, ale použite napríklad do cesta, alebo ak máte radi., tak aj na pitie. :-)