Dobrý deň, chcem sa podeliť o vynikajúci recept, ktorý som našla na stránke najpecenie.sk. Ide o výnimočné dezert s čučoriedkami a vanilkovým krémom – pripomína krémeš, ale je oveľa šťavnatejší a chutí božsky.
Potrebujeme:
Cesto:
4 vajcia
250 g polohrubej múky
250 g hladkej múky
260 g kr. cukru
6 lyžíc palamrínu alebo oleja
8 lyžíc teplej vody
Ďalej:
140 ml Čučoriedkový kompót aj so šťavou (môžeme použiť aj čerstvé čučoriedky a ovocnú šťavu)
Krém:
500 ml mlieka
2 bal. pudingu Zlatý klas
1 maslo (250 g)
1 bal. vanilkový cukor
1 žĺtok
200 g práškového cukru (prípadne podľa chuti)
Na vrch:
2 tégliky smotany na šľahanie + 2 stužovače
Postup:
Piškóta:
Bielka vyšľaháme na sneh a primiešame 130 g kryštálového cukru. Potom vyšľaháme 4 žĺtka so 130 g kryštálového cukru, pridáme 8 lyžíc teplej vody a Palmarin. Primiešame múku s práškom do pečiva a nakoniec vmiešame sneh vyšľahaný zo 4 bielok. Cesto nalejeme na plech pokrytý papierom na pečenie a pečieme vo vyhriatej rúre.
Na ešte teplý korpus navrstvíme kompót aj so šťavou, piškóta šťavu pekne vsiakne a bude šťavnatá.
Krém:
z 500 ml mlieka, Zlatého klasu a vanilínového cukru uvaríme puding. Do horúceho krému zamiešame rýchlo 1 žĺtok a 1/3 masla. Krém občas premiešavame, kým nevychladne. Zvyšné maslo vyšľaháme v miske s 200 g práškového cukru (podľa chuti). Našľahané maslo postupne vmiešame do pudingovej zmesi a odložíme na pár minút do chladničky.
Smotany si vyšľaháme na tuhú šľahačku spolu so stužovačom a natrieme na vrch koláča. Dozdobíme mandľovými lupienkami.
Koláč sa dá robiť v rôznych prevedeniach – napríklad bez vanilkového krému len so šľahačkou, alebo s mascarpone krémom. Vďaka čučoriedkam bude vždy krásne šťavnatý a chutný.
Koláč podávame vychladený.
Prajeme vám dobrú chuť! :-)
zdroj: najpecenie