plny-hrniec_transparent_negativ.png

Modrý koláčik: Úžasný koláč s čučoriedkami a vanilkovým krém – pripomína krémeš, ale je ešte stokrát chutnejší!

Dobrý deň, chcem sa podeliť o vynikajúci recept, ktorý som našla na stránke najpecenie.sk. Ide o výnimočné dezert s čučoriedkami a vanilkovým krémom – pripomína krémeš, ale je oveľa šťavnatejší a chutí božsky.

Potrebujeme:

Cesto:

4 vajcia

250 g polohrubej múky

250 g hladkej múky

260 g kr. cukru

6 lyžíc palamrínu alebo oleja

8 lyžíc teplej vody

Ďalej:

140 ml Čučoriedkový kompót aj so šťavou (môžeme použiť aj čerstvé čučoriedky a ovocnú šťavu)

Krém:

500 ml mlieka

2 bal. pudingu Zlatý klas

1 maslo (250 g)

1 bal. vanilkový cukor

1 žĺtok

200 g práškového cukru (prípadne podľa chuti)

Na vrch:

2 tégliky smotany na šľahanie + 2 stužovače

Postup:

Piškóta:

Bielka vyšľaháme na sneh a primiešame 130 g kryštálového cukru. Potom vyšľaháme 4 žĺtka so 130 g kryštálového cukru, pridáme 8 lyžíc teplej vody a Palmarin. Primiešame múku s práškom do pečiva a nakoniec vmiešame sneh vyšľahaný zo 4 bielok. Cesto nalejeme na plech pokrytý papierom na pečenie a pečieme vo vyhriatej rúre.

Na ešte teplý korpus navrstvíme kompót aj so šťavou, piškóta šťavu pekne vsiakne a bude šťavnatá.

Krém:

z 500 ml mlieka, Zlatého klasu a vanilínového cukru uvaríme puding. Do horúceho krému zamiešame rýchlo 1 žĺtok a 1/3 masla. Krém občas premiešavame, kým nevychladne. Zvyšné maslo vyšľaháme v miske s 200 g práškového cukru (podľa chuti). Našľahané maslo postupne vmiešame do pudingovej zmesi a odložíme na pár minút do chladničky.

Smotany si vyšľaháme na tuhú šľahačku spolu so stužovačom a natrieme na vrch koláča. Dozdobíme mandľovými lupienkami.

Koláč sa dá robiť v rôznych prevedeniach – napríklad bez vanilkového krému len so šľahačkou, alebo s mascarpone krémom. Vďaka čučoriedkam bude vždy krásne šťavnatý a chutný.

Koláč podávame vychladený.

Prajeme vám dobrú chuť! :-)

zdroj: najpecenie

Najlepšie recepty na dnes