Potrebujeme:
500 ml mlieka
100 g masla
80 g kryštálového cukru
10 g sušeného droždia
2 vajcia
1 ČL sódy bikarbóny
1 PL octu
900 g hladkej múky
1 ČL soli
Na potretie:
1 žĺtok
1 PL mlieka
1 ČL octu
sezamové a makové semienka
Postup:
Do misy pridáme teplé mlieko, rozpustené maslo, cukor, droždie, vajce, bielok (žĺtok si odložíme na potretie).
Metličkou premiešame.
Potom pridáme sódu bikarbónu, ocot a všetko spolu premiešame špachtľou.
Do zmesi pridáme múku, soľ, premiešame a rukami vymiesime hladké cesto.
V miske rozotrieme trochu oleja, vložíme cesto.
Prekryjeme fóliou a necháme nakysnúť hodinu na teplom mieste.
Cesto vyberieme z misy a položíme na pomúčený stôl.
Potom ho rozvaľkáme rukami a rozdelíme na 20 kusov.
Cesto v rukách zrolujeme do guliek a prekryjeme utierkou.
Potom jednotlivé časti rozvaľkáme valčekom do tvaru obdĺžnika a zrolujeme.
Rolky z cesta poukladáme vedľa seba na plech vystlaný papierom na pečenie.
Plech prekryjeme fóliou, utierkou a necháme 15 minút odstáť.
Do malej misky so žĺtkom pridáme ocot, mlieko, premiešame a nanesieme na povrch.
Posypeme makovými a sezamovými semienkami.
Dáme piecť do rúry na 25-30 minút pri teplote 180°C.
Po upečení necháme vychladnúť a môžeme servírovať.
Dobrú chuť!
Video návod: