Krásny mliečny chlieb: Najjemnejší chlieb, aký som kedy jedol!

Tento recept mi prezradil môj dobrý kamarát, dovtedy som nevedel, že existuje taký jemný a nadýchaný chlieb.
Výborne sa hodí na raňajky, pretože je veľmi ľahký a neskutočne chutný.
Fantastický recept z youtube kanála Enfes Yemek Tarifleri na famózny mliečny chlieb.

Potrebujeme:

500 ml mlieka

100 g masla

80 g kryštálového cukru

10 g sušeného droždia

2 vajcia

1 ČL sódy bikarbóny

...

1 PL octu

900 g hladkej múky

1 ČL soli

Na potretie: 

1 žĺtok

1 PL mlieka

1 ČL octu

sezamové a makové semienka

Postup:

Do misy pridáme teplé mlieko, rozpustené maslo, cukor, droždie, vajce, bielok (žĺtok si odložíme na potretie).

Metličkou premiešame.

Potom pridáme sódu bikarbónu, ocot a všetko spolu premiešame špachtľou.

 

 

Do zmesi pridáme múku, soľ, premiešame a rukami vymiesime hladké cesto.

V miske rozotrieme trochu oleja, vložíme cesto.

Prekryjeme fóliou a necháme nakysnúť hodinu na teplom mieste.

 

 

Cesto vyberieme z misy a položíme na pomúčený stôl.

Potom ho rozvaľkáme rukami a rozdelíme na 20 kusov.

 

 

Cesto v rukách zrolujeme do guliek a prekryjeme utierkou.

Potom jednotlivé časti rozvaľkáme valčekom do tvaru obdĺžnika a zrolujeme.

 

 

Rolky z cesta poukladáme vedľa seba na plech vystlaný papierom na pečenie.

Plech prekryjeme fóliou, utierkou a necháme 15 minút odstáť.

 

 

Do malej misky so žĺtkom pridáme ocot, mlieko, premiešame a nanesieme na povrch.

Posypeme makovými a sezamovými semienkami.

Dáme piecť do rúry na 25-30 minút pri teplote 180°C.

 

 

Po upečení necháme vychladnúť a môžeme servírovať.

Dobrú chuť!

Video návod:

 

Foto: pixabay
Foto: tjn
Foto: pixabay
Foto: pexels
Foto: pixabay
Foto: pixabay
Foto: pexels