Nadýchané jemné domáce žemle rýchle a jednoduché na prípravu.
Stačí vám len pár ingrediencií a výsledok vás natoľko uchváti, že pečivo v obchode prestanete kupovať.
Výborný recept na jemné domáce žemle z youtube kanála Uradi Sama- Ideje za kreativce.
Potrebujeme:
450 g hladkej múky
100 g masla
1 vajce
1 ČL soli
1 PL kryštálového cukru
2 ČL instantného droždia
240 ml mlieka
Postup:
Do hlbokej misy nasypeme múku.
Zalejeme vlažným mliekom.
Pridáme sušené droždie.
Ďalej pridáme soľ, cukor, vajce a zamiešame.
Pridáme zmäknuté maslo.
Rukou vymiesime cesto.
Cesto preložíme na pomúčenú pracovnú dosku a dôkladne vymiesime.
Vložíme ho do taniera, prekryjeme fóliou a necháme nakysnúť.
Potom cesto vyložíme na pomúčenú podložku a miesime 5 minút.
Roztiahneme ho, rozdelíme na 15 častí a ušúľame guľky.
Žemle naukladáme na plech vystlaný papierom na pečenie.
Prekryjeme fóliou a necháme odpočívať, kým sa nám nezohreje rúra.
Cesto potrieme mliekom.
Plech vložíme do rúry zohriatej na 180°C a pečieme asi 25 minút.
Horúce žemle nakoniec potrieme maslom.
Necháme ich vychladnúť a môžeme servírovať.
Prajeme vám dobrú chuť!
Video návod: