zdravetipy_transparent-horizontal-pozitiv

Tieto drobné plody sme ako deti jedli všetci: Toto je úžasný dôvod, prečo by ste ich nemali prehliadať ani dnes!

Mirabelky sú ovocie, ktoré sa často podceňuje.

Toto ovocie je však nielen chutné, ale aj zdravé.

Stojí za to ho zaradiť do svojho jedálnička, aby ste si užili jeho chuť a zdravotné benefity.

 

 

Ako uvádza portál pysznosci, mirabelky sú často podceňované a zabudnuté.

Pritom sú skutočným pokladom, ktorý poteší chuťové poháriky a zároveň prospieva zdraviu. 

Vďaka šťavnatej dužine a sladkokyslej chuti sú mirabelky ideálne na zaváranie, skvelé džemy, zaváraniny, peny, šťavy, tinktúry a aromatické kompóty.

 

 

Mirabelky v kuchyni a ich zdravotné benefity

Tieto plody sú bohaté na vitamíny a antioxidanty.

Najmä mirabelky so žltou šupkou sú zdrojom betakaroténu, silného antioxidantu, ktorý chráni pred oxidačným stresom a voľnými radikálmi.

Mirabelky tiež obsahujú antioxidanty ako zeaxantín a flavonoidy, ktoré podporujú znižovanie hladiny cholesterolu a krvného tlaku.

 

 

Mirabelky nájdete v mestách, záhradách, ale najmä na vidieku.

Ako pripraviť lahodný kompót z mirabelkových sliviek?

Ingrediencie:

2 kg mirabeliek

0,5 kg cukru

1 liter vody

 

 

Príprava:

Mirabelkové slivky umyte a osušte.

Môžete ich vopred odkôstkovať.

Vložte do pohárov.

 

 

Priveďte vodu do varu, pridajte cukor a varte 5 minút.

Nalejte horúcu vodu s cukrom do pohárov.

Poháre pevne uzavrite.

Pasterizujeme asi 20 minút.

Liečivé účinky mirabeliek

 

 

Mirabelky spoznáte podľa guľatého tvaru, najčastejšie sú žltej, niekedy aj fialovočervenej, farby.

Dostali sa k nám zo západnej Ázie asi pred 300 rokmi a sú jednou z vyše 2000 odrôd sliviek. 

Francúzi ich milujú, no u nás sa v súčasnosti na ne dosť často zabúda.

Ak patria mirabelky medzi vaše obľúbené ovocie, máte šťastie.

 

 

Ich konzumácia totiž prospieva aj vášmu zdraviu.

Obsahujú veľa betakaroténu, sú bohaté na vitamín C, aj vitamíny skupiny B.

Majú nízky obsah kyselín, takže ich dobre znášajú aj citlivé žalúdky.

Ľudia s citlivosťou na fruktózu by ich však konzumovať nemali, pretože im môžu spôsobiť problémy.

Sú plné vitamínov a zdravého cukru

 

 

Vitamíny skupiny B, obsiahnuté v mirabelkách, majú pozitívny vplyv na nervový systém, podporujú látkovú výmenu a chránia bunky. 

Obsahujú antioxidanty, ktoré chránia bunky pred voľnými radikálmi. 

Keďže obsahujú veľa ovocného cukru – fruktózy, mnohí sa obávajú, že sa z nich priberá.

Nie je to však úplne pravda, pretože by ste ich museli denne jesť na kilá, aby sa to odrazilo na vašej postave.

 

 

Keď máte chuť na sladké, sú určite zdravšou alternatívou akejkoľvek sladkosti. 

Ak teda máte toto ovocie v záhrade, určite neváhajte a doprajte si pár kúskov.

Dobrú chuť a veľa zdravia!

 

Foto: pixabay
Foto: pixabay
Foto: pixabay
Foto: pixabay
Foto: pixabay
Foto: pixabay
Foto: pixabay
Foto: pixabay
Foto: pixabay

Najlepšie tipy pre zdravie