Už nikdy nebudete váhať, čo na rýchly obed: 7 receptov na minútkové omáčky z kyslej smotany, ktoré pripravíte aj so zatvorenými očami!

Zbierka vynikajúcich receptov na minútkové omáčky z kyslej smotany.

Zbierka vynikajúcich receptov na minútkové omáčky z kyslej smotany.

15-minútová omáčka s oravskou slaninkou a cesnakom

 

 

Potrebujeme:

150 g oravská slanina (šunka, párok, klobása, …)

1 téglik kyslá smotana

1 strúčik cesnaku

kúsok masla

100 g tavený syr (môžete použiť trojuholníčky alebo syr v črievku)

1 ks cibuľa

soľ, korenie

petržlenová vňať

Postup:

Cestoviny klasicky uvaríme v osolenej vode.

Na panvici orestujeme na troche masla slaninu s cibuľou.

Keď máme cestoviny uvarené prehodíme ich ku slanine s cibuľou, pridáme tavený syr a následnej aj kyslú smotanu, do ktorej sme prelisovali strúčik cesnaku, pridali korenie a soľ.

Všetko spolu na panvičke premiešame a môžeme podávať.

Omáčka z kyslej smotany a bambina

 

 

Potrebujeme (na 1 bal. cestovín):

2 vajcia

2 tégliky kyslej smotany

100 g strúhaného syra

(ja som dala aj hrudku nivy – asi 50 g)

1 tavený syr v črievku (babmbino)

200-300 g šunky (alebo grilované kuracie prsia)

Oregano, bazalka, petržlenová vňať, soľ

Postup:

Polovicu uvarených cestovín, nakrájanej šunky a syra nasypeme do zapekacej misy, zalejeme smotanou vymiešanou s vajíčkami, taveným syrom, soľou a koreninami (ja som dala aj hrudku nivy).

Pridáme zvyšok cestovín, šunku, petržlenovú vňať, polejeme druhou polovicou zmesi a posypeme syrom.

Dáme do rúry vyhriatej na 200°C cca 20 minút.

Deti by ich jedli aj o polnoci!

Ak chcete podávať hneď, vajcia vynechajte, omáčku zmiešajte, pridajte na panvicu a do nej pridajte uvarené cestoviny.

Stačí len prehriať a môžeme podávať.

Karfiol zapečený s omáčkou z kyslej smotany

 

 

Potrebujeme:

Karfiol – 1 ks. (stredne veľký)

Kyslá smotana – 3-4 lyžice

Majonéza – 2 lyžice

Horčica – 1 lyžička

Syry – 100 g

Vajcia – 2 ks

Mletý čierny korenie

Soľ

Moja forma je 20×30 cm

Voliteľné (1-2 strúčiky cesnaku)

Postup:

Karfiol rozoberieme na menšie ružičky a dáme predvariť do vody – varíme domäkka, ale nie tak, aby sa karfiol celkom rozvaril.

Medzitým si v miske zmiešame prísady na zálievku.

V miske rozmiešame vajcia, pridáme smotanu, majonézu, horčicu, ochutíme soľou, korením, rozmiešame.

Ak chcete, môžete do zmesi pridať aj pretlačený cesnak.

Karfiol navrstvíme do zapekacej misy a zalejeme zálievkou.

Posypeme syrom a pri teplote 180 stupňov dáme zapiecť na 15-20 minút.

To je všetko, vynikajúca príloha, alebo chutná večera či obed je na svete.

7-minútová syrová omáčka

 

 

Potrebujeme:

1 lyžicu masla

1 lyžicu olivového oleja

1 menšiu cibuľu

200 g šunky nakrájanej na kocky

150 g slaniny

2 črievka taveného syra

250 ml mlieka

Smotanu kyslú (cca 50-100 ml)

100 g tvrdého syra nastrúhaného

Voliteľné:

Malá konzerva kukurice

Petržlenovú vňať

Postup:

Na panvici rozpustíme maslo, olej a podusíme cibuľku.

Pridáme slaninu, šunku a smažíme asi 5 minút.

Následne zalejeme mlieko, pridáme syr a miešame, kým sa syr nerozpustí.

Potom do zmesi pridáme tavený syr, dochutíme soľou a ľubovolnými koreninami.

Keď zmes zovrie, pridáme smotanu a keď zmes začne vrieť, zložíme z plameňa.

Omáčka je redšia a môžeme zahustiť hladkou múkou.

Minútková cuketová omáčka na špagety

 

Minútková cuketová omáčka s bambinom a kyslou smotanou: Mamičky, toto pripravíte za 10-minút a deti to doslova milujú!

 

Potrebujeme

Cestoviny podľa chuti alebo halušky uvarené podľa návodu

3 stredné cukety

1 cibuľu

1 strúčik cesnaku

olivový olej

50 g strúhaného syra

1 bambino (alebo iný tavený syr v črievku)

Kyslú smotanu na zjemnenie (množstvo podľa chuti, dala som 1 téglik, dá sa použiť aj sladká smotana, prípadne aj šľahačková)

Na ochutenie – zeleninový bujón bez glutamanu, prípadne soľ, bazalka, oregano)

Postup:

Cukety umyte a nastrúhame – ja som cuketu ošúpala, kedže som mala staršiu zeleninu, ale ak je čerstvá, šúpať netreba – omáčka bude zelenkavá.

Na olivovom oleji orestujte nakrájanú cibuľu, do sklovita, pridáme cuketu a restujeme, kým cuketa nezmäkne. Mladá cuekta pustí veľa šťavy, ak je šťavy málo, môžete pridať trochu vody, alebo vývaru.

Pridáme zeleninový bujón (bez glutamátu) a koreniny podľa chuti.

Ku koncu pridáme pridáme pretlačený strúčik cesnaku, syr a bambino – rozpustíme. Nakoniec vmiešame kyslú smotanu (alebo sladkú) a môžeme rozmixovať alebo nechať len tak.

Do omáčky pridáme cestoviny, premiešame a môžeme pridať aj kúsky kuracej šunky, alebo kuracie mäsko.

Ozdobíme petržlenovou vňaťou.

Ide o veľmi univerzálny recept, môžete pridať aj viac druhov syra, maslo, alebo experimentovať s koreninami – veľmi dobre v omáčke chutí muškátový oriešok.

Je to na vás, stačí ochutnávať a doladiť podľa svojej chute. My máme najradšej verziu s kyslou smotanou.

Syrovo-cesnaková omáčka

 

 

Potrebujeme:

300 ml smotany na varenie

1 lyžicu masla

150 g strúhaného parmezánu (prípadne iného syra)

2-3 lyžice kyslej smotany

2 strúčiky cesnaku

Čerstvú petržlenovú vňať

Postup:

Najskôr zahrejeme sladkú smotanu.

Keď je smotana teplá, pridáme maslo, pretlačený cesnak, parmezán a za stáleho miešania varíme, kým sa syr celkom nerozpustí.

Potom zložíme z plameňa a vmiešame kyslú smotanu a petržlenovú vňať alebo kôpor.

Pridávame k mäsu, cestovinám alebo obľúbeným domácim krekrom.

Smotanová omáčka na kyslo

 

 

Potrebujeme:

500 g húb

1 lyžicu bravčovej masti

2 guličky nového celého korenia

1 cibuľu

Soľ, korenie a špetku cukru

2 lyžice hladkej múky

1 téglik kyslej smotany

Ocot – asi 3-4 lyžičky

1 bobkový list

Postup:

Na panvici si roztopíme masť a opražíme na nej nadrobno nakrájanú cibuľku.

Pridáme nakrájané huby a krátko orestujeme, potom podlejeme trochou vody, ochutíme soľou, koreninami, bobkovým listov a dusíme, kým huby nie sú mäkké.

Múku si rozmiešame v smotane a primiešame do hubovej zmesi, môžeme pridať aj trochu mlieka, ak sa nám zmes zdá príliš hustá.

Nakoniec pridáme ocot a špetku cukru, premiešame, zložíme z plameňa a môžeme podávať.

Na tanieri ozdobíme čerstvou petržlenovou vňaťou.

Krémová horčicová omáčka

 

 

Potrebujeme:

500 g čerstvých húb

2 lyžice hladkej múky

Soľ, čierne mleté korenie podľa chuti

1 kyslú smotanu alebo smotanu na šľahanie 33%

3 lyžice horčice

Postup:

Huby očistíme, nakrájame, preložíme na panvicu a pridáme vodu. Osolíme a varíme bez pokrievky, kým huby nezmäknú a voda sa neodparí.

Potom zalejmeme smotanou v ktorej rozmiešame 2 lyžice múky a horčicu. Niekoľko minút varíme za stáleho miešania, kým zmes nezhustne.

Môžeme dochutiť soľou a koreninami. To je všetko, omáčka je hotová. Na tanieri ju môžeme posypať petržlenovou vňaťou.

Divoká omáčka

Potrebujeme:

700 g bravčového karé nakrájaného na kúsky

4 lyžice bravčovej masti

4 stredne veľké kusy mrkvy

4 stredne veľké kusy petržlenu

1 stredne veľkú cibuľku

3 ks bobkového listu

1 lyžičku čierneho korenia

1 lyžičku sušenej majoránky

Pálivé korenie podľa chuti

1 lyžičku citrónovej šťavy

Soľ

1 lyžičku cukru

4 lyžičky horčice

330 g kyslej smotany

1 lyžicu hladkej múky

500 ml vody

500 g cestovín podľa chuti

Postup:

Na hlbšej panvici rozpustíte masť a opražíme na nej najemno nakrájanú cibuľku. Potom pridáme nadrobno nakrájanú mrkvu, petržlen a aj mäso. Chvíľu restujeme a keď sa mäsko zatiahne, podlejeme vodou, pridáme koreniny, bobkový list, prikryjeme pokrievkou a necháme dusiť, kým mäsko nezmäkne. V miske zmiešame kyslú smotanu, horčicu, múku a postupne pridáme za stáleho miešania do mäsovej zmesi. Keď omáčka zhustne, môžeme podávať. Ako príloha je výborná ľubovoľná cestovina.

Dnes najobľúbenejšie