9 TOP receptov na minútkové bravčové kúsky na rôzne spôsoby: Stačí pár minút na panvici a máte perfektný obed, alebo večeru!

11931 0

Vynikajúce recepty na minútkové obedy z bravčového mäsa. Stačí len pár prísad, minútka na panvici a máte obed ako lusk.

Bravčové kúsky na rasci a pive

Potrebujeme:

50 dkg bravčového pliecka

1 väčšia cibuľa

1 malá mrkva (voliteľné)

rasca celá

Najlepšie nápady na váš e-mail

Nechajte sa inšpirovať! Každý deň vám pošleme súhrn najlepších nápadov priamo na váš e-mail.

rasca mletá

soľ, biele korenie

olej

hladká múka

1/2 lyžičky domácej vegety

1 lyžicu masla

Svetlé pivo

Potrebujeme:

Mäso nakrájame na kocky.

Na oleji speníme jemne nakrájanú cibuľu, nastrúhanú mrkvu a pridáme asi necelú polku lyžičky celej rasce.

Len tak ľahko opražíme a pridáme mäso a necháme pod pokrievkou dusiť vo vlastnej šťave. Keď sa šťava vydusí, podlejeme svetlým pivom (ak nechcete, použite obyčajnú vodu) a pridáme vegetu, soľ, korenie a mletú rascu. Dusíme, až mäso zmäkne.

Potom zahustíme múkou rozmiešanou vo vode a necháme prevariť.

Nakoniec pridáme lyžicu masla. Príloha dusená ryža, zemiaky, cestoviny.

Bravčové kúsky na cesnaku

Potrebujeme:

400 g bravčového stehna
1 lyžica bravčovej masti
1 cibuľa
3 strúčiky cesnaku
sušené, vopred namočené huby
1 chilli paprička
soľ
korenie
1 lyžička sójovej omáčky
1 lyžica nastrúhaného syra

Voliteľné: smotana na šľahanie na zjemnenie

Postup:

Stehno nakrájame na rezance. Cesnak vymiešame so soľou a pridáme do rezancov. Necháme marinovať asi hodinu, alebo podľa toho, koľko máte času.

Na panvici s nepriľnavým povrchom rozpustíme masť. Keď je poriadne rozpálená, pridáme mäso s cesnakom.

Premiešame a priklopíme pokrievkou. Necháme opekať na plný výkon asi 5 minút.

Potom pridáme cibuľu nakrájanú na polkolieska a huby.

Opäť priklopíme pokrievkou a zatiaľ stále bez podliatia dusíme asi 10 minút.

Asi po 15 minútach pridáme čili papričku a pokvapkáme sójovou omáčkou. Ochutnáme, či je potrebné osoliť.

Pridáme vodu a necháme variť, kým je mäso mäkké.

Keď je mäso mäkké, pridáme ešte lyžicu nastrúhaného syra, smotanu (na zjemnenie) a už len prehrejeme.

Bravčové na spôsob stroganov

Potrebujeme:

1 kg bravčovej panenky alebo karé či stehna

cca 150 g údenej slaniny

1 cibuľu

250 g húb

červenú mletú papriku podľa chuti

1 kyslú smotanu

1 PL hladkej múky

2 zelené papriky

2 paradajky

soľ a mleté čierne korenie podľa chuti

masť

vodu

obľúbené cestoviny, ryža, alebo zemiaky

Postup:

Nakrájajte si paradajky, zelené papriky a huby. Slaninu nakrájajte na väčšie kúsky a cibuľu na drobno. Bravčové mäso umyte, nakrájajte na plátky alebo kúsky a jemne roztlačte hánkami. Osoľte. Slaninu osmažte na masti a potom ju vyberte na tanier. Plátky mäsa obaľte z oboch strán v múke a pár minút opečte z oboch strán na panvici, kde ste predtým smažili slaninku. Mäsko odložte na tanier a v tomto výpeku osmažte nakrájané huby (ak je potrebné, pridajte ešte trochu masti).

Pridajte nakrájanú cibuľu, papriku a paradajky. Osoľte, okoreňte, posypte červenou mletou paprikou, pridajte plátky mäsa a zalejte dostatočným množstvom vody, aby bolo mäso celé ponorené.

Prikryte pokrievkou a takto duste za občasného premiešania asi 1 hodinu. Kontrolujte vodu a podľa potreby dolejte. Keď je mäso hotové, vyberte ho na tanier. Smotanu zmiešajte s múkou tak, aby nevznikli hrudky a primiešajte asi 2-3 lyžice horúcej omáčky. Ak je konzistencia hladká, za stáleho miešania vlejte do hrnca s omáčkou. Vráťte naspäť mäso a pridajte slaninu. Zmiešajte a povarte asi 2 minútky. Hotovo! Teraz už len uvarte cestoviny alebo inú prílohu a máte chutný sýty obed, na ktorom si pochutí rodina, aj prípadní hostia. Dobrú chuť!

Bravčové kúsky s mrkvou

Potrebujeme:

300 g bravčové mäso

1 ks cibuľa

1 ks mrkva

3 lyžice kyslá smotana

2 lyžice dijonská horčica (ak máte obyčajnú horčicu, dajte pokojne aj 3 lyžice)

2 lyžice obyčajná horčica

2 lyžice hladká múka

1 šálka horúca voda

soľ, korenie

rastlinný olej

Voliteľné: huby

Marináda na mäso:

1-2 lyžice kari korenia

1/2 lyžičky soľ

2 lyžice sójová omáčka

korenie

Postup:

Bravčové mäso očistíme, umyjeme, osušíme a nakrájame na rezance. Pridáme všetky suroviny, ktoré potrebujeme na marinádu a necháme 2 hodiny odležať v chladničke. Takto môžete mäso marinovať aj celú noc.

Cibuľu nakrájame na drobno a na rozpálenom oleji na panvici osmažíme do zlata. Pridáme na hrubom strúhadle nastrúhanú mrkvu, mäso a orestujeme na miernom ohni. Posypeme lyžicou hladkej múky a krátko restujeme. Ak chcete môžete pridať aj nakrájané huby a orestovať ich spolu s mrkvou a mäsom.

Potom mäso podlejeme horúcou vodou, pridáme soľ a korenie podľa chuti. Podusíme a nakoniec pridáme kyslú smotanu zmiešanú s lyžicou múky, horčicu a všetko spolu varíme ešte 1 minútu, aby sa omáčka zredukovala.

Ako prílohu môžete podávať ryžu, zemiaky, alebo zemiakovú kašu.

Bravčové na hrášku

Potrebujeme:

400 ml oleja

400 ml vody

2 stredne veľké cibule

600 g bravčového mäsa

5 strúčikov cesnaku

Paprika

Soľ a čierne korenie

Majoránku

200 g zeleného hrášku – mrazeného

1 kg zemaikov

Postup:

Cibuľku nakrájame nadrobno a opražíme na troche oleja. Potom pridáme aj mäso nakrájané na prúžky a sprudka opražíme tak, aby sa mäso zatiahlo. Potom podlejeme trochou vody, ochutíme soľou, koreninami, pridáme pretlačený cesnak a prikryjeme pokrievkou. Necháme variť asi 15 – 20 minút, kým mäsko nezmäkne.

Potom pridáme hrášok a necháme povariť, kým hrášok nie je dostatočne uvarený.

V samostatnej hlbokej panvici si opražíme zemiaky nakrájané na tenšie hranolky. Potom mäso jednoducho zmiešame s hranolkami a môžeme servírovať.

Bravčové na temešvársky spôsob

Potrebujeme:

600 g bravčového stehna alebo karé nakrájaného na kúsky

300 g zelených fazuliek

100 g slaniny nakrájanej na kúsky

2 cibule

3-4 strúčiky cesnaku

1 papriku

1 rajčinu

1 lyžičku rasce

200 ml kyslej smotany

2 lyžice hladkej múky

Soľ a korenie podľa chuti

Postup:

Na panvici si najskôr opražíme slaninku. Potom pridáme nadrobno nakrájanú cibuľku a smažíme dosklovita. Pridáme predtlačený cesnak a rascu – všetko spolu restujeme len pár minút. Následne pridáme nakrájanú papriku, papradajku a restujeme ešte asi 7 minút. Potom pridáme mäso, soľ, korenie, podlejeme trochou vody, prikryjeme a necháme na panvici, kým mäso nezmäkne. Ak máme čerstvé zelené fazuľky, pridáme ich k mäsku skôr, aby stihli zmäknút, ak zavárané, pridáme ich až keď je mäsko mäkké.Kyslú smotanu zmiešame s trochou vody a múkou, rozmiešame a nalejeme na mäsko. Necháme ešte povariť pár minút a potom zložíme z plameňa, môžeme hneď servírovať.

Bravčové kúsky v krémovej horčicovej omáčke

Potrebujeme:

700 g bravčového mäsa (idálne chudšie mäso – karé, panenka…)

1 lyžicu horčice

4 strúčiky cesnaku

1 šálku kyslej smtoany

50 ml smotany na varenie

Čerstvú petržlenovú vňať nasekanú androbno

Soľ a korenie

Postup:

Mäso nakrájame na kocky a ochutíme soľou a korením. Orestujeme na rastlinnom oleji po dobu 4-5 minút. Na panvicu k mäsu pridáme trochu vody a necháme variť 15-20 minút na miernom ohni. Po uplynutí tejto doby preložíme mäso so šťavou do zapekacej misy.

V miske zmiešame oba druhy smotany s horčicou, vňaťou a pretlačeným cesnakom. Ochutíme soľou a korením a nalejeme k mäsu.

Pečieme pri teplote 180 stupňov 20 minút.

Bravčové karé na thajský spôsob

Potrebujeme:

300 g bravčového karé

2 ks farebnej papriky

1 ks koreňa zázvoru (3-4 cm)

3 strúčiky cesnaku

2 ks červenej cibule

20 ml oleja

125 ml mlieka

2 lyžice sójovej omáčky

Soľ a čierne korenie podľa chuti

Kari korenie

Postup:

Mäso umyjeme, nakrájame na malé kúsky. Mäso necháme marinovať v sójovej omáčke a 10 ml oleja 20 minút.

Medzitým očistíme a nakrájame cibuľu, cesnak a zázvor.

Na panvici zahrejmeme zvyšný olej a opražíme marinované mäso. Pridáme mlieko a varíme, kým sa takmer všetka kvapalina neodparí. Potom pridáme papriku, zázvor, cibuľku, cesnak a dusíme približne 5 minút. Osolíme a okoreníme.

Prikryjeme pokrievkou a varíme 20 minút alebo kým mäso nie je hotové.

Témy:


Pridajte svoj komentár