Vďaka perfektnému nápadu mojej sestry na plnenie a tvarovanie týchto pagáčikov, máte 100 kusov len za 20 minút času!
Potrebujeme:
- 400 g hladkej múky
- 2 vajcia (1 na nátierky)
- 250 ml kefíru
- 1 polievková lyžica. l. kyslá smotana
- 1 lyžička cukor
- 1 lyžička soľ
- 3 polievkové lyžice. l. rastlinného oleja
- 1 lyžička prášok do pečiva
- sezam na obliekanie
Náplň:
-
- 100 g šunky
- 50 g tvrdého syra
- čerstvé zelené bylinky
- 1 strúčik cesnaku
Postup:
Najprv pripravte cesto. Všetky tekuté zložky zmiešajte so soľou, cukrom a práškom do pečiva. Po častiach pridajte preosiatu múky a vypracujte mäkké cesto.
Cesto vložte do misky, prikryte uterákom a nechajte stáť 20 minút pri izbovej teplote.
Medzitým pripravte plnku. Šunku a syr najstrúhajte na hrubom strúhadle, pridajte bylinky a nasekaný cesnak.
Cesto je rozdelené na 4 časti. Každá rolka sa rozvaľkaná na plát s hrúbkou 2-2,5 mm.
Cesto hojne posypeme múkou a prikryjeme vrstvou cesta. Náplň navrstvíme do formičiek (včelí plást) – ak nemáte pagáčiky je treba robiť každý kus zvlášť. Zakryte druhou vrstvou cestom a vrch ešte prejdite valčekom. Vytlačte pagáčiky z formy a okamžite ich položte na plech namazaný rastlinným olejom.
Namažte pagáčiky rozšľahaným vajcom a posypte sezamom. Pečieme v peci vyhrievanej na 180 stupňov 20 – 25 minút.