Skvelé domáce pečivo, tentokrát z voňavého smotanového cesta. Ochutnáte?
Potrebujeme:
40 g čerstvého droždia
1 lyžičku krupicového cukru
100 ml teplého mlieka
600 g hladkej múky
2 lyžičky soli
250 g masla
1 celé vajce
250 g kyslej smotany
Na potretie:
1 rozšľahané vajce
100 g strúhaného údeného syra
Postup:
Najskôr si z mlieka, 1 lyžičky múky, droždia a cukru si pripravíme kvások. Do inej misky nasypeme zvyšok múky, nakrájané maslo, smotanu, soľ, vajce a pridáme kvások. Vypracujeme mäkšie, nie príliš husté cesto, ktoré drží tvar. Cesto necháme odpočívať na teplom mieste po dobu minimálne jednej hodiny.
Potom cesto preložíme na pomúčenú dosku, rozvaľkáme a začneme prekladať (preložíme na polovicu a polovicu opäť na polovicu. Necháme 15 minút odpočívať a tento postup zopakujeme ešte 2x.
Nakoniec cesto rozvaľkáme na hrúbku približne 1 cm a vykrajujeme pomocou pohára jednotlivé pagáče. Na vrch môžeme odtlačiť mriežku na rpetláčenie zemiakov. Nakoniec potrieme žĺtkom a kým sa nám zahreje rúra, necháme odpočívať na plechu vystlanom papierom na pečenie.
Pečieme pri teplote 180 stupňov približne 20 minút, alebo kým pagáčiky nie sú na povrchu zlatisté. Pred koncom pečenia posypeme strúhaným syrom.
Prajeme vám dobrú chuť! :-)
zdroj: extremesilver