plny-hrniec_transparent_negativ.png

Mini makové záviny na jeden ham: Toto cesto si zapíšte, je výborné aj na buchty a koláče!

Výborný nápad na mini makové záviny, ktoré chutia výborne a sú perfektné aj ako sladké jednohubky pre návštevy.

Výborný nápad na mini makové záviny, ktoré chutia výborne a sú perfektné aj ako sladké jednohubky pre návštevy.

Potrebujeme:

Cestoviny:

  • 40 dkg hladkej múky
  • 2,5 dkg kvasnice (čerstvé)
  • 5 dkg kr. cukru
  • 2,5 dl mlieka
  • 1 dl oleja
  • 1 vajce na potretie
  • 1 lyžička soli

Náplň:

  • 25 dkg mak (mletý)
  • 15 dkg (hnedý) cukor
  • 1 balenie vanilkového cukru
  • 150 ml vody
  • Strúhaná kôra z citrónu

Potrebujeme:

Najskôr si pripravíme kvások. V 100 ml teplého mlieka rozmiešame 1 lyžičku cukru, rozdrobíme droždie a pridáme aj trochu múky, počkáme, kým vyjde kvások.

Zvyšnú múku zmiešame so zvyšným cukrom, pridáme kvások, zvyšné mlieko, olej a soľ. Miesime, kým nám nevznikne hladké cesto – vyformujeme ho do tvaru bochníka. Zľahka pomúčime a prikryjeme utierkou. Necháme na teplom mieste kysnúť asi 1 hodinu.

Z oboch druhov cukru a vody si zatiaľ uvaríme cukrový sirup a pridáme doň aj citrónovú kôru. Primiešame mletý mak a necháme vychladnúť.

Rúru si rozohrejeme na 180 stupňov. Vykysnuté cesto na pomúčenej doske prehnetieme, rozvaľkáme na plát ako klasický závin a navrstvíme naň vychladnutú náplň. Pevne zavinieme a nakrájame na kúsky dlhé asi 5 cm.  Preložíme na plech vystlaný papierom na pečenie, potrieme vajíčkom a pečieme vo vyhriatej rúre pri teplote 180 stupňov 15-20 minút.

Prajeme vám dobrú chuť! :-)

zdroj: receptneked

Najlepšie recepty na dnes