Jablkový koláč je jednoduchý na prípravu a vždy chutí vynikajúco.
Receptov na tento dezert je veľa, no len jeden je skutočne jedinečný.
Toto je jablkový dezert, ktorý si všetci zamilujú hneď po prvom súste.
Pripravte si ho podľa tohto receptu z portálu pysznosci.
Tento fantastický dezert sa skladá z troch hlavných ingrediencií: jablká, smotana a čokoláda.
Jablká sú starostlivo vyberané a ošúpané, aby si zachovali svoju sladkú a šťavnatú chuť.
Šľahačka je hustá a krémová a čokoláda je zamatová a topí sa v ústach.
Recept je pomerne jednoduchý, no obsahuje niekoľko trikov, vďaka ktorým je koláč taký výnimočný.
Po prvé, piškóta je mimoriadne ľahká a nadýchaná, vďaka čomu je torta jemná a krémová.
Po druhé, jablká sú varené v cukrovom sirupe a želé, čo im dodáva lahodnú, intenzívnu chuť.
Po tretie, cesto je namočené v citrónovej šťave, ktorá mu dodáva sviežosť a kyslosť.
Recept na piškótové cesto s jablkami a smotanou
Tajomstvom krémovej konzistencie tohto koláča je samozrejme šľahačka.
Tú vyšľaháme dotuha s práškovým cukrom a stužovačom smotany.
Vďaka tomu získa ľahkú a nadýchanú konzistenciu.
Nižšie nájdete zoznam ingrediencií, ktoré budeme potrebovať.
Potrebujeme:
Na cesto:
4 vajcia
100 g kryštálového cukru
120 g hladkej múky
40 g zemiakového škrobu
2 PL oleja
Na jablkovú vrstvu:
2 kg jabĺk
šťava z 1 citróna
4 poháre vody
3 balíčky citrónového želé
Krém:
750 ml smotany na šľahanie (30%)
2-3 lyžice práškového cukru
2 balenia smeta-fixu alebo 2 lyžičky želatíny
Poleva:
50 g mliečnej čokolády
50 g bielej čokolády
2 PL repkového oleja
mandľové lupienky
Postup:
Vajcia by ste mali vybrať z chladničky aspoň hodinu pred pečením, pokiaľ ich skladujete v chladničke.
Do misky si rozbijeme celé vajcia, pridáme cukor a 15 minút šľaháme ručným mixérom pri najvyššej rýchlosti.
Medzitým si pripravíme plech a len zospodu ho vystelieme papierom na pečenie.
Rúru predhrejeme na 160 °C (horný a spodný ohrev, bez konvekcie) alebo 150-155 °C (s teplovzdušným ohrevom).
V samostatnej miske zmiešame preosiatu múku a zemiakový škrob.
Keď je vaječná pena dobre vyšľahaná, znížime otáčky mixéra a pomaly prilievame olej, krátko premiešame, aby sa všetko spojilo.
Potom postupne pridávajte suchú zmes a jemne premiešajte vždy, keď sa predchádzajúca časť múky úplne prepojí s hmotou.
Keď je cesto hotové, vylejeme ho na pripravený plech, uhladíme povrch a vložíme do predhriatej rúry.
Piškótu pečieme 20-30 minút na druhom stupni odspodu, kým špajdľa zapichnutá do cesta nebude suchá.
V miske si následne zmiešame prevarenú vodu s citrónovou šťavou a cukrom.
Touto tekutinou navlhčite piškótu, ktorá jej dodá šťavnatosť a chuť.
Príprava jablkovej vrstvy:
Jablká ošúpeme a nakrájame na kocky.
Pokvapkáme citrónovou šťavou, aby nestmavli.
Jablká varíme vo vode s cukrom asi 15 minút, kým nie sú mäkké.
K jablkám pridáme želé a dôkladne premiešame.
Príprava šľahačky:
Vychladenú smotanu vyšľaháme s práškovým cukrom a smeta-fixom alebo želatínou, kým nezískame krémovú konzistenciu.
Príprava polevy:
V samostatných miskách roztopte mliečnu a bielu čokoládu s prídavkom repkového oleja.
Na ozdobenie použite rozpustenú čokoládu a posypte mandľovými lupienkami.
Zostavenie cesta:
Piškótu rozrežeme na dve rovnaké časti.
Pláty namočte do vopred pripravenej vody, citrónovej šťavy a cukru.
Na prvú piškótovú vrstvu poukladáme polovicu jabĺk a potom polovicu šľahačky.
Na vrch poukladáme druhú vrstvu piškót.
Pridáme vrstvu jabĺk a opäť vrstvu šľahačky.
Celý dezert polejeme čokoládovou polevou a ozdobíme mandľovými lupienkami.
Dobrú chuť!