K upečeniu tohoto koláčika ma inšpirovala pani Erika zo skupiny Najlepšie recepty. Tá tam tento koláčik pred časom uverenila a priznám sa, že odvtedy je pravideľne na našom stole. Ako píše aj pani Erika – vyzerá síce obyčajne, ale chutí fantasticky.
Potrebujeme:
1 hrnček polohrubej múky
1 hrnček kr. cukru
1 hrnček granka
1 hrnček oleja
5 vajec
1 bal. prášku do pečiva
Na poliatie:
250 ml uvarenej kávy
Na potretie:
Džem na potretie – ideálne kyselkavý
Poleva:
400 ml smotana na šľahanie
400 g mliečna čokoláda Milka
Postup:
Príprava cesta je veľmi jednoduchá, vajcia si vyšľaháme s cukrom a postupne pridáme zvyšné sypké prísady – preosiatu múku s práškom do pečiva a granko. Cesto nalejeme na plech vystlaný papierom na pečenie a pečieme vo vyhriatej rúre na 180 stupňov asi 45 minút.
Hotový koláč prelejeme vlažnou kávou, potrieme džemom a nakoniec potrieme polevou. Koláčik podávame vychladený – tak, aby nám poleva krásne stuhla.
Poleva: Smotanu nalejme do hrnca a pridáme do nej nalámanú čokoládu. Za stáleho miešanie privedieme k varu a varíme, kým poleva nezhustne. Polevu môžete pripraviť aj z kyslej smotany a čokolády. Čokoládu si len rozpustíme v mikrovlnke a zmeišame s kyslou smotanou. Obe verzie sú fantastické.
Prajeme vám dobrú chuť! :-)
autor receptu: Erika Ejka