Je ťažké nájsť rodinu, v ktorej by nebola mikrovlná rúra. Hoci ju väčšinou požívame na ohrievanie jedla, alebo rozmrazovanie potravín, dokáže omnoho viac. Dokonca, aj vtedy, keď mikrovnku používate len sporadicky, môže vám byť veľmi nápomocná. Naučte sa skvelé finty, o ktorých sa v návode určite nedočítate!
Potrebujete rýchlo vysušiť rifle?
Ak sa vám podarilo nešťastne obliať rifle vodou, stačí ich dať na chvíľku do mirkovnky a budú perfektne suché bez čakania.
Mliečna pena ako z kaviarne
Potrebujeme:
Menší pohár na zaváranie
Polotučné mlieko
Mikrovlnku
Postup:
Mlieko nalejeme do ½ pohára. Pohár uzavrieme a pretrepeme.Otvoríme a na 30 sekúnd vložíme do mikrovlnnej rúry. Naša pena je hotová!
Poznámka: Kedže má každá mikrovnka iný výkon, sledujte, ako vo vnútri narastá mliečna pena. Keď presahuje vrchol pohára, rúru vypnite, aby vám pena nevykypela.
Penu navrstvíme na kávu alebo horúcu čokoládu.
Na uchovávanie húb
Vďaka tomuto budú krásne voňavé a nenapadnú ich škodcovia.
Potrebujeme:
10 guličiek nového korenia
2-4 bobkové listy
Sušené huby
Postup:
Do čistého pohára na zaváranie dáme na dno 5 guličiek korenia a 1-2 bobkové listy. Naplníme hubami a na vrch uložíme zvyšné korenie. Poháre na pár sekúnd vložíme do mikrovlnky (stačí naozaj len pár sekúnd). Prípadne môžete poháre na chvíľku vložiť aj do vyhriatej rúry (vyhrejeme asi na 70-80 stupňov a necháme v rúre 10 minút), postup v mikrovlnke je však omnoho rýchlejší. Potom stačí poháre zatvoriť a je to.
Pena ako z kaviarne
Chceli by ste si dať šálku kávy ako z kaviarne? Nepotrebujete kávovar, stačí vám len mať doma mikrovlnku. Nalejte do sklenej nádoby s vekom trochu mlieka a pretrepte. Potom vložte na 30 sekúnd do mikrovnky a máte perfektnú penu na kávu. Stačí do každej šálky pridať jednu lyžičku a budete sa diviť, že sa to dá takto ejdnoducho.
Utierky nemusíte vyvárať
Všetko, čo potrebujete je mikrovlnka, plastové vrecko a kúsok jadrového mydla na pranie. O všetko ostatné sa postará vysoká teplota v mikrovlnej rúre.
Utierky, handričky alebo uteráky, ktoré potrebujete zbaviť škvŕn jednoducho namočte do vody, vyžmýkajte a dôkladne potrite mydlom na pranie.
Potom vložte do uzatvárateľného plastového vrecka (odolného aj voči vyšším teplotám) a vložte do mikrovlnky. Nastavte na stredný výkon a nechajte 1,5 minúty v rúre.
Potom vyberte pomocou kuchynských kliešťov (vrecko bude horúce), opláchnite a môžete sa tešiť z čistých utierok.
Cesnak olúpete úplne jednoducho
Vložte celú hlávku do mikrovnky a zapnite na 15 sekúnd pri plnom výkone. Celú šupku potom odstránite jedným pohybom. Šupka sa bude od cesnaku oddeľovať sama.
Sterilné nádoby za 2 minúty
Tento trik ocenia všetci tí, ktorí radi zavárajú a potrebujú množstvo perfektne čistých/sterilných nádob. Stačí, ak poháre jednoducho opláchnete a neutriete, vložíte ich do mikrovlnky a nastavte na 1,5 – 2 minúty. Keď sa voda odparí, poháre sú perfektne sterilizované.
Rovnakým spôsobom môžete vydezinfikovať aj hubku na riad, stačí, ak ju vložíte do mikrovlnky na pár sekúnd.
V momente sa zbavíte zápachu
Ak potrebujete rýchlo naplniť miestnosť príjemnou vôňou, vložte do mikrovonky tanierik so škoricou, vanilkou alebo inou aromatickou koreninou. Zapnite na 15 sekúnd a budete prekvapení, ako rýchlo sa celá vaša kuchyňa naplní krásnou vôňou.
Nápady na servírovanie
Z obyčajných tortíl môžete vykúzliť originálne misky na šalát, ak ich vložíte došálky a dáte na pár sekúnd a máte originálny nápad na servírovanie.
Paradajky olúpete raz-dva
Naržte apradaky do kríža a vložte na dve minúty do mikrovlnky. Šupa sa bdue oddeľovať jedna radosť. A nemusíte strácať čas s varením vody a obarovaním paradajok.
Chipsy bez kvapky tuku
Narežte natenko, rozložte na tanierik, osoľte, okoreňte a vložte na 3 minúty do mikrovnky. Obráťte a vložte do mikrovnky ešte na 3 minúty. Chipsy sú hotové.
Blesková čoko torta – nikto vám neuverí, že ste ju nepiekli
Vynikajúca S.O.S torta, ktorú viete pripraviť aj v najväčšom zhone. A výsledok je naozaj fantastický – nikto vám neuverí, že ste ju nepiekli.
Potrebujeme:
2 vajcia
5 lyžíc hladkej múky
1 lyžica kakaového prášku
1/4 lyžičky soli
6 lyžíc mlieka
6 lyžíc kr. cukru
2 lyžice rastlinného oleja
1/2 lyžičky jedlej sódy (+ trocha octu, aby sóda začala reagovať)
Na krém:
500 g kyslej smotany
2-3 lyžice práškového cukru
2 banány
Postup:
Vajcia vyšľaháme so štipkou soli, pridáme mlieko, cukor a preosiatu múku s kakaom. Vymiešame a do hmoty pridáme aj sódu a zalejeme ju trochou octu, aby sóda začala reagovať. Ak nemáte sódu, pokojne ju môžete nahradiť práškom do pečiva. Pridáme aj olej, všetko premiešame a jednotné cesto navrstvíme do silikónovej formy vhodnej do mikrovnky a pri výkone 800 W necháme 5 minút. Ďalších 10 minút mikrovlnku neotvárame!!!
Ak chcete cesto piecť klasicky, pokojne môžete – vo vyhriatej rúre na 180 stupňov približne 25 minút (cesto sledujte).
Na krém zmiešame smotanu s cukrom. Banány nakrájame.
Upečené cesto rozkrojíme, natrieme krémom, uložíme banány a napokon potrieme zvyšným krémom aj zvrchu.
Posypeme kakaom a máme hotovo.