Tento zákusok je už doslova legendou.
Vyskúšajte Metrový koláč podľa najjednoduchšieho hrnčekového receptu.
Potrebujeme:
Korpus:
1 hrnček polohrubá múka
1/2 prášok do pečiva
4 vajcia
1/4 hrnčeka voda
1/4 hrnčeka olej
1 vanilinový cukor
3pl kakaa
1 hrnček kryštálový cukor
Plnka:
1 zlatý klas
2 hrnčeky mlieko
3pl práškový cukor
rum
250g maslo
2pl rum
Poleva:
čokoláda na varenie
2pl stužený tuk
Postup:
Kryštálový cukor vymiešame so žĺtkami do peny, pridáme vanilinový cukor a po častiach zašľaháme olej.
Prilejeme vlažnú vodu a znova zašľaháme, ako posledné pridáme po častiach preosiatu múku zmiešanú s práškom do pečiva.
Z bielkov vyšľaháme tuhý sneh a po častiach už len vareškou vmiešame do cesta.
Formy na srnčí chrbát vymastíme a vysypeme múkou.
Do jednej formy vlejeme polovicu cesta.
Do druhej polovice cesta vmiešame kakao a dobre zapracujeme.
Vylejeme do formy.
Pečieme vo vyhriatej rúre na 190°C cca 45 minút.
Treba skúšať špáradlom.
Medzi tým si uvaríme puding zo zlatého klasu.
Po upečení korpusov ich preklopíme na tácku a zakryjeme mokrou utierkou aby sa nám lepšie vyklopili.
Vychladnuté korpusy nakrájame na cca 1cm plátky.
Zmäknuté maslo vyšľaháme s cukrom prilejeme rum a po častiach zašľaháme vychladnutý puding.
Hotový krém odložíme na 15 minút do chladničky.
Zoberieme si tmavý kúsok a potrieme plnkou, striedavo lepíme s bledým kúskom a ukladáme na tácku.
Potrieme aj povrch koláča a necháme stuhnúť v chladničke.
Roztopíme si čokoládu, do ktorej pridáme stužený tuk. polejeme povrch koláča a necháme stuhnúť.
Krájame na šikmo aby v každom kúsku bolo vidno tmavý i bledý korpus.
Prajeme vám dobrú chuť! :-)