plny-hrniec_transparent_negativ.png

Metrový koláč bez pečenia: Tento vynikajúci dezert zvládne každý a nebude chýbať ani na našom sviatočnom stole!

Tento vynikajúci koláč vám nahradí ikonický metrový koláč, pretože chutí rovnako skvele, avšak jeho príprava je oveľa jednoduchšia. 

Perfektný dezert na Vianoce, na Silvestra  alebo len tak, keď dostanete chuť na niečo naozaj dobré.

Nič netreba piecť a pripravíte ho raz dva!

 

 

Nechajte sa inšpirovať týmto obľúbeným receptom z youtube a obohaťte svoj vianočný stôl o tento vynikajúci koláč.

Potrebujeme:

200 – 250 g maslových sušienok

200 – 250 g kakaových sušienok

Na krém č. 1:

300 g masla

530 g kondenzovaného mlieka

1 ČL vanilkovej esencie

Na krém č. 2:

 

 

2 x 40 g práškového pudingu vanilka

700 – 800 ml mlieka

100 g kryštálového cukru

300 g masla

Na čokoládovú polevu:

100 – 150 g čokolády

50 – 70 ml šľahačkovej smotany

Postup:

 

 

Do veľkej misy si vložíme kúsky zmäknutého masla.

Ručným mixérom ho šľaháme asi 5 – 10 minút, kým nebude maslo nadýchané.

K vyšľahanému nadýchanému maslu pridáme trochu vanilkovej esencie. 

 

 

Za stáleho šľahania postupne prilievame kondenzované mlieko.

Maslo, aj mlieko by mali mať rovnakú izbovú teplotu.

Maslo preto vytiahnite z chladničky aspoň 2 hodiny vopred. 

 

 

Prvý krém je hotový a môžeme prejsť k príprave druhého. 

Do hrnca si nalejeme pol litra mlieka, pridáme cukor a varíme, kým sa cukor nerozpustí. 

 

 

Množstvo cukru si môžete upraviť podľa chuti. 

Do zvyšného mlieka nasypeme pudingový prášok a dobre ho rozmiešame. 

Pripravenú zmes nalejeme do horúceho mlieka a varíme, kým krém nezhustne.

 

 

Asi o 1 – 2 minúty môžete krém odstaviť.

Následne ho zakryjeme potravinárskou fóliou a necháme ho vychladnúť. 

Do veľkej čistej nádoby si znova vložíme zmäknuté maslo a vyšľaháme ho ručným šľahačom. 

 

 

Do masla po lyžiciach zašľahávame vychladnutý pudingový krém. 

Šľaháme dovtedy, kým hmota nebude hladká a jednotná. 

Môžeme zostaviť zákusok. 

Dno tortovej formy si pokryjeme papierom na pečenie a začneme do nej nastojato ukladať sušienky, ktoré si natierame krémom.

 

 

Striedame maslové sušienky s maslovým krémom a kakaové sušienky s pudingovým krémom. 

Trochu krému si odložíme a potrieme ním vrch aj boky. 

Takto pripravený dezert odložíme do chladničky, aby trochu stuhol.

Potom si pripravíme polevu z nalámanej čokolády a horúcej šľahačkovej smotany.

 

 

Dezert vyberieme z formy, polevu vymiešame dohladka a vylejeme ju na vrch dezertu.

Rovnomerne rozotrieme hore, aj po bokoch. 

Môžeme ozdobiť cukrovými ozdôbkami, dezert vložíme znovu do chladničky a necháme stuhnúť.

Dobrú chuť!

 

 

Foto: pixabay
Foto: tjn
Foto: pixabay
Foto: tjn
Foto: tjn
Foto: tjn
Foto: tjn
Foto: pixabay
Foto: pixabay
Foto: pixabay

Najlepšie recepty na dnes