Tento vynikajúci koláč vám nahradí ikonický metrový koláč, pretože chutí rovnako skvele, avšak jeho príprava je oveľa jednoduchšia.
Perfektný dezert na Vianoce, na Silvestra alebo len tak, keď dostanete chuť na niečo naozaj dobré.
Nič netreba piecť a pripravíte ho raz dva!
Nechajte sa inšpirovať týmto obľúbeným receptom z youtube a obohaťte svoj vianočný stôl o tento vynikajúci koláč.
Potrebujeme:
200 – 250 g maslových sušienok
200 – 250 g kakaových sušienok
Na krém č. 1:
300 g masla
530 g kondenzovaného mlieka
1 ČL vanilkovej esencie
Na krém č. 2:
2 x 40 g práškového pudingu vanilka
700 – 800 ml mlieka
100 g kryštálového cukru
300 g masla
Na čokoládovú polevu:
100 – 150 g čokolády
50 – 70 ml šľahačkovej smotany
Postup:
Do veľkej misy si vložíme kúsky zmäknutého masla.
Ručným mixérom ho šľaháme asi 5 – 10 minút, kým nebude maslo nadýchané.
K vyšľahanému nadýchanému maslu pridáme trochu vanilkovej esencie.
Za stáleho šľahania postupne prilievame kondenzované mlieko.
Maslo, aj mlieko by mali mať rovnakú izbovú teplotu.
Maslo preto vytiahnite z chladničky aspoň 2 hodiny vopred.
Prvý krém je hotový a môžeme prejsť k príprave druhého.
Do hrnca si nalejeme pol litra mlieka, pridáme cukor a varíme, kým sa cukor nerozpustí.
Množstvo cukru si môžete upraviť podľa chuti.
Do zvyšného mlieka nasypeme pudingový prášok a dobre ho rozmiešame.
Pripravenú zmes nalejeme do horúceho mlieka a varíme, kým krém nezhustne.
Asi o 1 – 2 minúty môžete krém odstaviť.
Následne ho zakryjeme potravinárskou fóliou a necháme ho vychladnúť.
Do veľkej čistej nádoby si znova vložíme zmäknuté maslo a vyšľaháme ho ručným šľahačom.
Do masla po lyžiciach zašľahávame vychladnutý pudingový krém.
Šľaháme dovtedy, kým hmota nebude hladká a jednotná.
Môžeme zostaviť zákusok.
Dno tortovej formy si pokryjeme papierom na pečenie a začneme do nej nastojato ukladať sušienky, ktoré si natierame krémom.
Striedame maslové sušienky s maslovým krémom a kakaové sušienky s pudingovým krémom.
Trochu krému si odložíme a potrieme ním vrch aj boky.
Takto pripravený dezert odložíme do chladničky, aby trochu stuhol.
Potom si pripravíme polevu z nalámanej čokolády a horúcej šľahačkovej smotany.
Dezert vyberieme z formy, polevu vymiešame dohladka a vylejeme ju na vrch dezertu.
Rovnomerne rozotrieme hore, aj po bokoch.
Môžeme ozdobiť cukrovými ozdôbkami, dezert vložíme znovu do chladničky a necháme stuhnúť.
Dobrú chuť!