Legendárny METROVÝ koláč od mojej maminky: Na veľkonočnom stole nemôže chýbať, tu je recept!

8086

Určite ste ho už niekedy ochutnali aj vy. Ja tiež poznám viacero receptov na prípravu tohoto zákusku, ale vždy sa vrátim len k tomuto – najlepší recept na „metrák“ podľa našej maminky.

Potrebujeme:

Cesto:

4 ks vajcia

260 g práškový cukor

10 PL olej

Najlepšie nápady na váš e-mail

Nechajte sa inšpirovať! Každý deň vám pošleme súhrn najlepších nápadov priamo na váš e-mail.

8 PL teplá voda

260 g hl. múka

1/2 bal. prášok do pečiva

podľa chuti kakao

krém vanilkový:

1/2 l mlieka

150 g kr. cukor

1 bal. vaniklový cukor

1 bal. Zlatý klas

250 g maslo

čoko poleva

krém punčový

200 g maslo

150 g práškový cukor

350 ml mlieka

1 bal. punčový puding

Postup:

Bielky a žĺtky oddelíme.

Žĺtky vyšľaháme s práškovým cukrom za postupného pridávania oleja a teplej vody do peny.

Z bielkov vyšľaháme tuhý sneh.

Múku preosejeme a zmiešame s práškom do pečiva.

Do žĺtkovej peny jemne vmiešame sneh a pridáme múku, zľahka zamiešame. Polovicu svetlého cesta nalejeme do vymastenej a múkou vysypanej formy srnčieho chrbta.

Do zvyšného cesta pridáme kakao a premiešame. Cesto nalejeme do druhej formy a naraz pečieme pri teplote 180 st. cca pol hodinu.

Po upečení cesto z formy vyklopíme a necháme vychladnúť.

Vychladnuté cesto nakrájame na tenké prúžky.

Z mlieka, cukru, vanilky, zlatého klasu alebo Zlatého klasu uvaríme hustý puding, ktorý necháme vychladnúť.

Maslo vymiešame do peny, postupne pridáme puding a vyšľaháme hladký krém.

Ak chcete, môžete namiesto vanilkového krému pripraviť punčový krém.  Pripravíme ho rovnakým spôsobom, ako vanilkový krém

Striedavo lepíme kúsky svetlého a tmavého cesta pripraveným krémom. Trochu krému môžeme nechať aj na vrch a boky.

Odložíme do chladničky na hodinu a po hodine vrch polejeme rozpustenou čokoládou.

Krájame ostrým nožom, ktorý máčame v horúcej vode. Krájame šikmým rezom, aby sme mali krásne rezy.

Prajeme vám dobrú chuť! :-)

Foto: tjn
Foto: pixabay
Foto: tjn
Foto: pixabay
Témy:


Pridajte svoj komentár