Nezapletám ho, ani nemrazím: S hlávkami cesnaku robím TÚTO vec a nepokazí sa ani jeden strúčik!

Najúčinnejšia metóda skladovania cesnaku.

Cesnak je neoddeliteľnou súčasťou kuchyne, dodávajúc jedlám charakteristickú chuť a zdravotné výhody.

Jeho skladovanie však môže byť výzvou, keďže nesprávne uložený cesnak často rýchlo vyschne alebo začne hniť.

V tomto článku sa dozviete, ako správne skladovať cesnak, aby vydržal dlhšie a neznehodnotil sa.

 

 

Postupujte podľa týchto odporúčaní z portálu newsy.przyslijprzepis.

Ako spoznať dobrý cesnak?

Pri výbere cesnaku v obchode si všímajte dve veci: vôňu a konzistenciu.

 

 

Dobrý cesnak by mal mať príjemnú, nie príliš silnú, cesnakovú vôňu, čo naznačuje, že nebol poškodený.

Keď ho jemne stlačíte, strúčiky by mali byť pevné a kompaktné, bez mäkkých alebo žltkastých škvŕn.

Ak cesnak už vonku vonia, je pravdepodobné, že je poškodený alebo začína hniť.

 

 

Ako skladovať cesnak?

Metóda zásypu

Jednou z najúčinnejších metód je skladovanie cesnaku v múke.

 

 

Celé hlavičky alebo jednotlivé strúčiky cesnaku vložte do nádoby, posypte múkou a pevne uzavrite.

Múka funguje ako prirodzený absorbent vlhkosti, čo predlžuje trvanlivosť cesnaku.

 

 

Takto uložený cesnak môžete skladovať v chladničke alebo na inom chladnom a suchom mieste.

Ďalšie spôsoby skladovania cesnaku

Olivový olej:

 

 

Cesnak môžete uložiť do olivového oleja s obľúbenými bylinkami.

Cesnak najprv povarte vo vriacej vode po dobu 2 minút a potom rýchlo schlaďte.

Vložte do sterilizovanej fľaštičky s olivovým olejom a bylinkami.

Takto pripravený olej uchovávajte v chladničke a spotrebujte do mesiaca.

Sušenie:

 

 

Cesnak nakrájajte na tenké plátky a vysušte na slnku alebo v sušičke potravín.

Suché plátky skladujte v čistej, suchej nádobe pri izbovej teplote.

Mrazenie:

 

 

Cesnak zabaľte do igelitu a zamrazte.

Tento spôsob je vhodný pre menšie množstvá cesnaku, ktorý plánujete použiť neskôr.

Pečenie:

 

 

Celé hlavičky pečte v škrupine zabalenej do alobalu pri 175 °C po dobu 45 minút.

Po upečení odrežte vrch a cesnakovú pastu vytlačte do nádoby.

Uložte v chladničke a spotrebujte do týždňa alebo zmrazte.

Marinovanie:

 

 

Ošúpané strúčiky marinujte v octovej a vodnej marináde v pomere 1:1.

Takto pripravený cesnak vydrží v chladničke niekoľko mesiacov.

Nakladanie:

 

 

Na 1 liter vody použite 100 g soli a obľúbené koreniny.

Cesnak naložte, nechajte niekoľko týždňov tmavnúť a potom pasterizujte 15 minút.

Uchovávajte na chladnom a tmavom mieste.

Cesnak je univerzálna a zdraviu prospešná prísada, ktorú môžete skladovať rôznymi spôsobmi, aby vydržal čerstvý a chutný po celý rok.

Skúste tieto metódy a uvidíte, ako dlho si zachová svoju kvalitu.

Veľa šťastia!

Foto: pixabay
Foto: pixabay
Foto: pixabay
Foto: pixabay
Foto: pixabay
Foto: pixabay
Foto: pixabay
Foto: pixabay
Foto: pixabay
Foto: pixabay
Foto: pixabay

Picture of Miroslava

Miroslava

Redaktorka magazínu To je nápad!

🔥 Dnes najobľúbenejšie

Našli ste v článku chybu?

Nahláste nám ju a pomôžte tak zlepšiť náš obsah.

Vami zadané údaje do kontaktného formulára sú spracúvané spoločnosťou Dobré médiá, s. r. o., so sídlom: Plynárenská 1, 821 09 Bratislava – mestská časť Ružinov, IČO: 51 008 378, zapísanou v Obchodnom registri Mestského súdu Bratislava III, oddiel: Sro, vložka č. 121515/B na účely spätného kontaktovania. Viac informácií k ochrane osobných údajov nájdete tu.