Voňavé, ešte teplé kysnuté cesto si mnohí z nás spájajú so spomienkami na detstvo.
Aby sa vám zakaždým takéto cesto vydarilo, stojí za to si vziať princíp ČTT k srdcu.
To je zárukou úspechu vydareného kysnutého cesta. Fantastický recept na dokonalé kysnuté cesto z portálu newsy.gotujmy.
Kysnutý koláč je absolútna klasika.
Tento nadýchaný, ľahký koláč si však vyžaduje cvik, pretože aj malá chybička ho môže pokaziť.
Tí, čo už majú v kuchyni skúsenosti, dajú za pravdu, že v tomto prípade je zárukou vydareného koláča osvedčená metóda.
Každý to má inak, ale platí pravidlo, že by ste sa mali držať svojho zlatého rezu – len tak bude mať kysnuté cesto úspech.
Tiež si treba zapamätať ešte jednu vec, ktorá zaručí úspešné pečenie.
Pravidlo ČTT pre lahodné kysnuté cesto
Reč je o pomerne záhadne znejúcej metóde ČTT.
Nie je na tom nič zložité – ak to dodržíte, určite sa vám kysnuté koláčiky upečú tak, ako majú.
Metóda pozostáva z troch dôležitých zásad:
- Čas: Kysnuté cesto sa musí miesiť dlho a trpezlivo, aspoň 15 minút.
Toto dlhé miesenie je potrebné na vytvorenie lepku.
Cesto je potom dokonale elastické.
- Teplo: Droždie potrebuje teplo, aby začalo kysnúť.
Pred miesením cesta si nezabudnite zahriať ruky.
A potom cesto nezabudnite položiť na teplé miesto, aby vykyslo.
- Trpezlivosť: Kysnutie kysnutého cesta sa nedá nijak zvlášť urýchliť.
Musíte počkať aspoň hodinu, kým dobre nakysne a dopadne perfektne.
Nezabudnite, že cesto musí zdvojnásobiť svoj objem.
Na dokonalé kysnuté cesto potrebujeme:
400 g polohrubej múky
100 g rozpusteného masla
5 PL kryštálového cukru
1/2 pohára mlieka
3 žĺtky
Na kvások:
35 g droždia
1 PL polohrubej múky
1 PL kryštálového cukru
1/2 pohára mlieka
Postup:
Do veľkého pohára pridáme rozdrobené droždie.
Pridáme múku, cukor a mlieko.
Premiešame a necháme 15 minút kysnúť.
Medzitým oddelíme žĺtky od bielkov.
Do misky so žĺtkami nasypeme cukor a vyšľaháme.
Potom pridáme mlieko, rozpustené a vychladnuté maslo, kvások a preosiatu múku.
Premiešame a miesime 15 minút.
Cesto vložíme do misky, prikryjeme a odložíme na teplé miesto na 1-2 hodiny.
Po uplynutí doby cesto znova vymiesime bez pridania veľkého množstva múky, ale s teplými rukami.
Cesto uložíme na plech vystlaný papierom na pečenie.
Prikryjeme a necháme opäť kysnúť, tentokrát asi pol hodinu.
Po uplynutí doby vložíme plech do rúry a pečieme 40 minút pri teplote 180°C.
Pomocou vyššie uvedeného receptu pripravíme najzákladnejšie kysnuté cesto bez akýchkoľvek prísad.
Pred vložením do rúry môžeme cesto ochutiť mrveničkou, džemom alebo čerstvým ovocím.
Môžeme servírovať.
Prajeme vám dobrú chuť!