plny-hrniec_transparent_negativ.png

Menej sladké odrezky z červeného melónu už nevyhadzujte: Neuveríte, aká z toho vznikne dobrota!

Červený melón je v lete fantastickým osviežením.

 

 

Každý však preferuje najmä sladké červené časti a čím bližšie k dužine krájate, tým je melón menej sladký.

Často tak končia v odpadkoch nielen šupy, ale aj kus dužiny.

Odteraz však takéto kúsky určite nevyhadzujte.

 

 

Radšej vyskúšajte tento fantastický nápad, ako ich zužitkovať.

Málokto by čakal, že z odpadu môže vzniknúť niečo tak chutné a jednoduché na prípravu.

Neváhajte a skúste to ešte dnes.

Potrebujeme:

600 g melónovej dužiny (časť celkom pri šupke)

500 g cukru

1 citrón

2 pomaranče

Postup:

Melónovú dužinu vykrojíme až po šupu a nakrájame na malé kúsky.

 

 

Odstránime len tenkú tmavozelenú časť, všetko ostatné ponecháme.

Zasypeme cukrom.

Pridáme šťavu z citróna.

 

 

Dôkladne premiešame.

Prikryjeme potravinárskou fóliou a odložíme na noc do chladničky.

Na druhý deň dáme melónovú dužinu aj so šťavou do hrnca.

 

 

Pridáme dva pomaranče, nakrájané na menšie kúsky.

Dáme povariť pod pokrievkou pri nízkej teplote na 45 minút.

 

 

Rozmixujeme ponorným mixérom.

Necháme vychladnúť.

Nalejeme do misky a džem je pripravený.

 

 

Ak chcete, aby bol hustejší, môžete použiť podľa návodu prípravok gelfix.

Podávame napríklad s čerstvými croissantami.

Druhý recept

Potrebujeme:

5 – 6 šupiek od melónu (cca 1,5 kg)

1 PL sódy bikarbóny (25 – 30 g)

6 pohárov kryštálového cukru (1,2 kg)

5 a 1/2 pohára vriacej vody (1,1 l)

3 – 4 klinčeky

2 kocky červenej repy

šťavu z 1/2 citróna

Postup:

Melónové šupky zbavíme vonkajšej tmavozelenej vrstvy.

Šupku natenko odrežeme.

 

 

Šupy si nakrájame na menšie kúsky.

Vložíme do väčšej misy.

Zalejeme až po vrch vodou. 

Pridáme lyžicu sódy bikarbóny.

Dobre premiešajte.

 

 

Misu prikryjeme, odložíme do chladničky.

Necháme stáť cez noc (minimálne 6 hodín). 

Na druhý deň vodu zlejeme cez sitko.

Šupy prepláchneme čistou vodou. 

 

 

Do hrnca si nalejeme vriacu vodu.

Vložíme do nej šupy.

Necháme variť 10 minút od zovretia. 

 

 

Do samostatného hrnca si nasypeme všetok cukor.

Zalejeme ho 5 a 1/2 pohármi vody.

Dobre premiešame.

 

 

Tip, ako pridať krásnu farbu:

Teraz pridáme kvôli krajšej farbe 2 stredne veľké kocky ošúpanej červenej repy.

A nasypeme klinčeky.

 

 

Šupy po uvarení zlejeme.

Pridáme do vody s repou a klinčekmi. 

Povaríme na miernom ohni asi 1 hodinu. 

Následne prilejeme šťavu z polovice citróna. 

 

 

Kúsky melóna by mali byť zvonka jemne chrumkavé a zvnútra mäkké. 

Naložíme ich do sterilizovaných pohárov.

Zalejeme zvyškom šťavy.

A už len vychutnávame.

Dobrú chuť!

Video návod:

 

 

Prajeme dobrú chuť!

 

 

Foto: pixabay
Foto: pixabay
Foto: pixabay
Foto: pixabay
Foto: pixabay
Foto: pixabay
Foto: pixabay
Foto: pixabay
Foto: tjn
Foto: pexels
Foto: pexels
Foto: tjn
Foto: pixabay
Foto: pixabay

Najlepšie recepty na dnes