Žena zobrala šupy z melóna, nasypala k nim sódu bikarbónu, cukor a uvarila: Super pochúťka, ktorá každého nadchne!

Počas sezóny má melón v chladničke hádam každý, moja kamarátka ma naučila, že okrem sladučkej dužiny sa dajú perfektne využiť aj zelené šupky.

 

 

Ak melónové šupky nevyhodíte a namiesto toho ich spracujete podľa tohto jednoduchého receptu, získate veľmi lahodnú pochúťku. 

Okamžite si ju obľúbila celá rodina a z melóna vám neostane takmer žiaden odpad.

...

Vyskúšajte a budete milo prekvapení!

 

 

Naučte sa tento recept podľa youtube kanála Asena’s Kitchen a nebudete ľutovať. 

Potrebujeme:

5 – 6 šupiek od melónu (cca 1,5 kg)

1 PL sódy bikarbóny (25 – 30 g)

6 pohárov kryštálového cukru (1,2 kg)

5 a 1/2 pohára vriacej vody (1,1 l)

3 – 4 klinčeky

2 kocky červenej repy

šťavu z 1/2 citróna

Postup:

Melónové šupky zbavíme vonkajšej tmavozelenej vrstvy.

Šupku natenko odrežeme.

 

 

Šupy si nakrájame na menšie kúsky.

Vložíme do väčšej misy.

Zalejeme až po vrch vodou. 

Pridáme lyžicu sódy bikarbóny.

Dobre premiešajte.

 

 

Misu prikryjeme, odložíme do chladničky.

Necháme stáť cez noc (minimálne 6 hodín). 

Na druhý deň vodu zlejeme cez sitko.

Šupy prepláchneme čistou vodou. 

 

 

Do hrnca si nalejeme vriacu vodu.

Vložíme do nej šupy.

Necháme variť 10 minút od zovretia. 

 

 

Do samostatného hrnca si nasypeme všetok cukor.

Zalejeme ho 5 a 1/2 pohármi vody.

Dobre premiešame.

 

 

Tip, ako pridať krásnu farbu:

Teraz pridáme kvôli krajšej farbe 2 stredne veľké kocky ošúpanej červenej repy.

A nasypeme klinčeky.

 

 

Šupy po uvarení zlejeme.

Pridáme do vody s repou a klinčekmi. 

Povaríme na miernom ohni asi 1 hodinu. 

Následne prilejeme šťavu z polovice citróna. 

 

 

Kúsky melóna by mali byť zvonka jemne chrumkavé a zvnútra mäkké. 

Naložíme ich do sterilizovaných pohárov.

Zalejeme zvyškom šťavy.

A už len vychutnávame.

Dobrú chuť!

Video návod:

 

 

Foto: pixabay
Foto: pixabay
Foto: pixabay
Foto: tjn
Foto: pexels
Foto: pexels
Foto: tjn
Foto: pixabay
Foto: pixabay