plny-hrniec_transparent_negativ.png

Už ste mali niekedy MELÓN na zimu? Stačí ho len nakrájať, dať do pohárov a zaliať – nič sa nezavára…Chutí báječne!

Recept bez sterilizácie a bez octu, ktorý tromfne všetky kompóty. Príprava je veľmi jednoduchá a rýchla!

Recept sme našli na youtube.

Potrebujeme:

600-650 g vodného melónu na 1 litrovú nádobu

1,2-1,3 kg vodného melónu na 2 litrovú nádobu

1,8-2 kg vodného melónu na 3 L nádobu

Zelerové listy

Suroviny potrebné na marinádu:

1,5 l vody

30 g soli

90 g cukru

6 g (1 čajová lyžička) kyseliny citrónovej

Postup:

Melón umyte tvrdou špongiou a sódou bikarbónou a potom ho dobre opláchnite pod tečúcou vodou.

Nakrájame ho na kúsky, ktoré sa ľahko zmestia do pohára.

Ak nechcete používať melón aj so šupkou, odkrojte ju, ale nevyhadzujte: dajte ju na dno pohárov, pretože ponúka osobitnú chuť a arómu.

Pred vložením kúskov melónu do pohárov nalejte vodu do hrnca a priveďte do varu.

Melón dáme do pohárov, čo najhustejšie, ale dávajte pozor, aby ste nestratil šťavu. Pridáme listy zeleru a nádoby jemne pretrepeme.

Poháre zalejeme vriacou vodou, prikryjeme viečkom a odložíme na 20 minút. Po 20 minútach scedíme vodu a odmerajte tekutinu: získali sme 2,5 l, takže pripravíme 3 l marinády (aby sme mali aj rezervu).

Po zmeraní objemu kvapaliny ju môžeme vyliať.

Nalejeme potrebné množstvo čistej vody do hrnca. Pridáme cukor, soľ a kyselinu citrónovú, premiešajte a priveďte k varu.

Ihneď  nalejeme do pohárov, aby melón tekutina úplne zakryla.

Poháre pevne uzavrieme, otočíme ich hore dnom, prikryjeme ich teplou prikrývkou a nechajte ich takto, kým úplne nevychladnú.

Poháre s vodným melónom môžete skladovať na chladnom mieste, ale aj pri izbovej teplote.

Je dôležité nechať ich v tmavšej miestnosti. Melóny sú sladkokyslé, jemne slané a príjemne ochutené.

Môžu sa podávať k akémukoľvek jedlu, ako predjedlo, dezert alebo k hlavným chodom.

Prajeme vám dobrú chuť! :-)

 

Najlepšie recepty na dnes