plny-hrniec_transparent_negativ.png

Mega chutné makové šúľance zo starších rožkov: Iné cesto už nerobím, toto nemá konkurenciu!

Perfektný nápad na obľúbenú slovenskú pochúťku – šúľance. My ich máme najradšej na sladko, ale pokojne ich môžete podávať aj s  tvarohom, orechmi, lekvárom.... . Ja milujem tie s maslom a makom. Cesto zo starých rožtekov je skutočne výborné!

Perfektný nápad na obľúbenú slovenskú pochúťku – šúľance. My ich máme najradšej na sladko, ale pokojne ich môžete podávať aj s  tvarohom, orechmi, lekvárom…. . Ja milujem tie s maslom a makom. Cesto zo starých rožtekov je skutočne výborné!

Potrebujeme:

Na 4 porcie:

4-5 rožky

Mlieko

Polohrubá múka podľa potreby

Na vrch:

Rozpustené maslo, mletý mak, práškový cukor

Postup:

Rožky nakrájame na kolieska a zalejeme mliekom – stačí aby boli rožky mliekom nasiaknuté, nemusia v ňom plávať. Necháme chvíľu odpočívať (asi 15 minút), aby pečivo zmäklo.

Potom do zmesi postupne sypeme polohrubú múku. Ja to robím tak, že najskôr nasypeme od oka múku na mokré rožteky a spracujem rukami -potom postupne prisypávam a miesim, kým nevznikne jednotné cesto, ktoré sa nelepí, budete potrebovať približne 350 – 400 g múky. Ja do cesta pridávam aj štipku soli.

Cesto vyfotmovať do šúľkov a nakrájať a vyformovať na šúľance. potom uvaríme ako klasicky. Podávame s makom, orechmi, tvarohom…

Šúľance sú hotové, keď vyplávajú na povrch. Ja obaľujem v zmesi rozpusteného masla a ochuteného tvarohu. Je to mňamka.

Prajeme vám dobrú chuť! :-)

Zuzka Jamrichová

Najlepšie recepty na dnes