plny-hrniec_transparent_negativ.png

Mega chutné makové šúľance zo starších rožkov: Iné cesto už nerobím, toto nemá konkurenciu!

Perfektný nápad na obľúbenú slovenskú pochúťku – šúľance. My ich máme najradšej na sladko, ale pokojne ich môžete podávať aj s  tvarohom, orechmi, lekvárom.... . Ja milujem tie s maslom a makom. Cesto zo starých rožtekov je skutočne výborné!

Perfektný nápad na obľúbenú slovenskú pochúťku – šúľance. My ich máme najradšej na sladko, ale pokojne ich môžete podávať aj s  tvarohom, orechmi, lekvárom…. . Ja milujem tie s maslom a makom. Cesto zo starých rožtekov je skutočne výborné!

 

 

Šúlance sú ideálne na spotrebovanie starších rožkov, ktoré by inak skončili v koši. Sú to chutné a sýte jedlo, ktoré si zamiluje celá rodina.

Tento recept je variabilný a môžete ho prispôsobiť svojim preferenciám. Môžete pridať rôzne príchute, ako je vanilka, škorica alebo citrónová kôra.

Môžete tiež servírovať s rôznymi omáčkami, ako je maková, orechová alebo slivková.

Potrebujeme:

Na 4 porcie:

4-5 rožky

Mlieko

Polohrubá múka podľa potreby

Na vrch:

 

 

Rozpustené maslo

mletý mak

práškový cukor

Postup:

Rožky nakrájame na kolieska a zalejeme mliekom – stačí aby boli rožky mliekom nasiaknuté, nemusia v ňom plávať. Necháme chvíľu odpočívať (asi 15 minút), aby pečivo zmäklo.

Potom do zmesi postupne sypeme polohrubú múku.

Ja to robím tak, že najskôr nasypeme od oka múku na mokré rožteky a spracujem rukami -potom postupne prisypávam a miesim, kým nevznikne jednotné cesto, ktoré sa nelepí, budete potrebovať približne 350 – 400 g múky.

 

 

Ja do cesta pridávam aj štipku soli.

Cesto vyfotmovať do šúľkov a nakrájať a vyformovať na šúľance. potom uvaríme ako klasicky.

Podávame s makom, orechmi, tvarohom…

Šúľance sú hotové, keď vyplávajú na povrch.

Ja obaľujem v zmesi rozpusteného masla a ochuteného tvarohu. Je to mňamka.

Šúlance zo starších rožkov sa dajú servírovať rôznymi spôsobmi, aby ste si ich vychutnali podľa vašich preferencií

Tradičné servírovanie:

 

 

Mak: Uvarte mlieko, pridajte cukor, mak a vanilky. Šúlance polejte makovou omáčkou a posypte orechmi.

Orechová omáčka: Uvarte orechovú omáčku z mlieka, cukru, orechov a škorice. Šúlance polejte orechovou omáčkou a posypte strúhankou.

Slivková omáčka: Uvarte slivkovú omáčku zo sliviek, cukru a škorice. Šúlance polejte slivkovou omáčkou a posypte orechmi.

Moderné servírovanie:

Jogurt a ovocie: Šúlance servírujte s bielym jogurtom a čerstvým ovocím, ako sú jahody, maliny alebo čučoriedky.

Zmrzlina: Šúlance servírujte s vanilkovou alebo čokoládovou zmrzlinou a polejte omáčkou podľa chuti.

Tvarohový krém: Šúlance servírujte s tvarohovým krémom ochuteným vanilkou, citrónovou kôrou alebo škoricou.

Mascarpone: Šúlance servírujte s mascarpone a posypte kakaom alebo práškovým cukrom.

Tipy:

úlance môžete pred servírovaním posypať práškovým cukrom.

Šúlance môžete piecť aj v rúre na 180 °C asi 15 minút.

Šúlance môžete zmraziť a neskôr ich ohriať v rúre alebo na panvici.

Prajeme vám dobrú chuť! :-)

Zuzka Jamrichová

Najlepšie recepty na dnes