Medvedí cesnak je jedna úžasná bylinka – nesmierne liečivá a aj veľmi chutná. Jediný háčik je v tom, že ho máme k dispozícií len pár týždňov v roku. Poradím vám však úžasný tip, ako si ho uchovať na celé mesiace. U nás je tento recept tradíciou každú jar. Odporúčam, je to naozaj úžasná vec. Stačí, ak medvedí cesnak zalejte olejom a necháte lúhovať, to je všetko. Možností, ako tento superliek z prírody využiť sú naozaj úžasné!
tip nám poslala pani Janka
Na čo je dobrý olej z medvedieho cesnaku?
- čistí krv a črevá
- pôsobí priaznivo na cievy a žalúdok
- znižuje vysoký krvný tlak a cholesterol
- pomáha zregenerovať pečeň
- je ideálny najmä pre starších ľudí – pomáha lenivým črevám, ale rovnako aj proti hnačkám
- je účinný pri chorobách dýchacích aj močových ciest
- pôsobí proti parazitom aj hlístom
- zlepšuje pamäť
- pomáha pri liečbe modrín. odrenín, zlepšuje vzhľad pokožky
- podporuje imunitný systém a ochranu zdravia
- zmierňuje problémy s osteoporózou a artritídou
- má antispetické, antibakteriálne, antibiotické účinky – dezinfikuje vnútro aj vonkajšok tela
- zlepšuje a hojí poranenia kože
Ako olej vyrobiť?
Je to v podstate veľmi jednoduché – potrebujete len medvedí cesnak (asi 3 hrste) a kvalitný olej (ideálne olivový).
Medvedí cesnak umyjeme a opatrene osušíme utierkou – necháme asi 1 hodinu uschnúť na pracovnej doske ale len v jednej vrstve – v oleji nesmie byť voda. Potom ho nakrájame na malé kúsky a zalejeme olejom tak, aby bol obsah pohára celkom zaliaty. Premiešame, aby v oleji neboli bublinky. Zakryjeme a vložíme do chladničky. Cesnak môže asi tak po dvoch dňoch vyplávať na povrch, treba ho opäť zatlačiť pod olej.
V chladničke necháme lúhovať asi 3 týždne fľaša musí byť dobre zatvorená.
Potom scedíme cez hustú gázu a opäť nalejeme do fľaše.V chladničke môže stáť aj jeden rok. Olej môžete užívať po lyžičkách, alebo používať na vonkajšie použitie. Výborný je do šalátov a studených pokrmov.
Olej sa neodporúča tehotným a dojčiacim ženám!