zdravetipy_transparent-horizontal-pozitiv

Nakrájala 3 hrste medivedieho cesnaku a len zaliala olejom: Čo z toho o pár dní vzniklo vyvážia zlatom v každej rodine!

Medvedí cesnak je jedna úžasná bylinka – nesmierne liečivá a aj veľmi chutná. Jediný háčik je v tom, že ho máme k dispozícií len pár týždňov v roku. Poradím vám však úžasný tip, ako si ho uchovať na celé mesiace. U nás je tento recept tradíciou každú jar. Odporúčam, je to naozaj úžasná vec. Stačí, ak medvedí cesnak zalejte olejom a necháte lúhovať, to je všetko. Možností, ako tento superliek z prírody využiť sú naozaj úžasné!

tip nám poslala pani Janka

Na čo je dobrý olej z medvedieho cesnaku?

čistí krv a črevá

pôsobí priaznivo na cievy a žalúdok

znižuje vysoký krvný tlak a cholesterol

pomáha zregenerovať pečeň

je ideálny najmä pre starších ľudí – pomáha lenivým črevám, ale rovnako aj proti hnačkám

je účinný pri chorobách dýchacích aj močových ciest

pôsobí proti parazitom aj hlístom

zlepšuje pamäť

pomáha pri liečbe modrín. odrenín, zlepšuje vzhľad pokožky

podporuje imunitný systém a ochranu zdravia

zmierňuje problémy s osteoporózou a artritídou

má antispetické, antibakteriálne, antibiotické účinky – dezinfikuje vnútro aj vonkajšok tela

zlepšuje a hojí poranenia kože

Ako olej vyrobiť?

Je to v podstate veľmi jednoduché – potrebujete len medvedí cesnak (asi 3 hrste) a kvalitný olej (ideálne olivový).

Medvedí cesnak umyjeme a opatrene osušíme utierkou – necháme asi 1 hodinu uschnúť na pracovnej doske ale len v jednej vrstve – v oleji nesmie byť voda.

Potom ho nakrájame na malé kúsky a zalejeme olejom tak, aby bol obsah pohára celkom zaliaty. Premiešame, aby v oleji neboli bublinky. Zakryjeme a vložíme do chladničky.

Cesnak môže asi tak po dvoch dňoch vyplávať na povrch, treba ho opäť zatlačiť pod olej.

V chladničke necháme lúhovať asi  3 týždne fľaša musí byť dobre zatvorená.

Potom scedíme cez hustú gázu a opäť nalejeme do fľaše.V chladničke môže stáť aj jeden rok. Olej môžete užívať po lyžičkách, alebo používať na vonkajšie použitie.

Výborný je do šalátov a studených pokrmov.

Olej sa neodporúča tehotným a dojčiacim ženám!

 

Najlepšie tipy pre zdravie