Medvedí cesnak je jedna úžasná bylinka – nesmierne liečivá a aj veľmi chutná. Jediný háčik je v tom, že ho máme k dispozícií len pár týždňov v roku. Poradím vám však úžasný tip, ako si ho uchovať na celé mesiace. U nás je tento recept tradíciou každú jar. Odporúčam, je to naozaj úžasná vec. Stačí, ak medvedí cesnak zalejte olejom a necháte lúhovať, to je všetko. Možností, ako tento superliek z prírody využiť sú naozaj úžasné!
tip nám poslala pani Janka
Na čo je dobrý olej z medvedieho cesnaku?
čistí krv a črevá
pôsobí priaznivo na cievy a žalúdok
znižuje vysoký krvný tlak a cholesterol
pomáha zregenerovať pečeň
je ideálny najmä pre starších ľudí – pomáha lenivým črevám, ale rovnako aj proti hnačkám
je účinný pri chorobách dýchacích aj močových ciest
pôsobí proti parazitom aj hlístom
zlepšuje pamäť
pomáha pri liečbe modrín. odrenín, zlepšuje vzhľad pokožky
podporuje imunitný systém a ochranu zdravia
zmierňuje problémy s osteoporózou a artritídou
má antispetické, antibakteriálne, antibiotické účinky – dezinfikuje vnútro aj vonkajšok tela
zlepšuje a hojí poranenia kože
Ako olej vyrobiť?
Je to v podstate veľmi jednoduché – potrebujete len medvedí cesnak (asi 3 hrste) a kvalitný olej (ideálne olivový).
Medvedí cesnak umyjeme a opatrene osušíme utierkou – necháme asi 1 hodinu uschnúť na pracovnej doske ale len v jednej vrstve – v oleji nesmie byť voda.
Potom ho nakrájame na malé kúsky a zalejeme olejom tak, aby bol obsah pohára celkom zaliaty. Premiešame, aby v oleji neboli bublinky. Zakryjeme a vložíme do chladničky.
Cesnak môže asi tak po dvoch dňoch vyplávať na povrch, treba ho opäť zatlačiť pod olej.
V chladničke necháme lúhovať asi 3 týždne fľaša musí byť dobre zatvorená.
Potom scedíme cez hustú gázu a opäť nalejeme do fľaše.V chladničke môže stáť aj jeden rok. Olej môžete užívať po lyžičkách, alebo používať na vonkajšie použitie.
Výborný je do šalátov a studených pokrmov.
Olej sa neodporúča tehotným a dojčiacim ženám!