plny-hrniec_transparent_negativ.png

Najlepší vrstvený MEDOVÝ koláč s jablkom a orechami: Rýchly, jednoduchý a plný vlákniny!

Koláč, ktorý mi ponúkla sestra, ma doslova nadchol.

 

 

Medzi nadýchanými medovými vrstvami sa vynorila krémová orieškovo-kyslá jablková hmota.

Lahodná kompozícia.

Fantastický recept na lahodný medový koláč z portálu pysznosci.

Tento dezert je skutočnou bombou farieb a chutí.

Medzi tromi nadýchanými medovými vrstvami je krémová orechovo-jablčná zmes v kombinácii s citrónovým želé.

Celé je to poliate super sladkou karamelovou plnkou a posypané orieškami.

 

 

Na medový koláč s krémom potrebujeme:

Na cesto:

150 g masla (alebo margarínu)

200 g práškového cukru

3 vajcia

480 g hladkej múky

5 PL medu

1 PL sódy bikarbóny

1/2 PL octu

Na orechovú zmes:

 

 

350 g vlašských orechov

300 ml mlieka

150 g kryštálového cukru

300 g masla

Na želé:

2 kg jabĺk

citrónové želé

balenie karamelového salka

orechy na posypanie

Postup:

Maslo (alebo margarín) zmiešame s cukrom a medom. Zmes zahrievame, kým nevznikne hladká hmota jantárovej farby.

Pripravenú zmes odložíme nabok vychladnúť. Potom do vychladnutej zmesi pridáme ocot a premiešame.

Múku preosejeme s jedlou sódou, pridáme do zmesi.

 

 

Vymiesime cesto.

Hotové cesto vložíme na cca dve hodiny do chladničky.

Po uplynutí tejto doby rozdelíme cesto na tri časti.

Každú časť cesta rozvaľkáme.

Dáme piecť na 15 minút do rúry predhriatej na 180°C.

Tri upečené vrstvy cesta položíme bokom, aby vychladli.

 

 

Pripravíme orechovú hmotu.

Do mlieka pridáme najemno pomleté orechy a cukor.

Varíme, kým sa tekutina nevsiakne a zmes nezhustne.

Pripravenú hmotu necháme vychladnúť.

Potom maslo vyšľaháme do nadýchanej formy.

Pridáme do orechovej zmesi a vymiešame.

 

 

Jablká nastrúhame na hrubom strúhadle.

Opražíme na panvici.

Potom k jablkám pridáme želé. Všetko dôkladne premiešame, aby sa želé rozpustilo.

Horúcu jablčnú zmes nanesieme na cesto a prekryjeme druhým plátom cesta.

Celé to prikryjeme utierkou a necháme vychladnúť.

 

 

Potom pridáme ďalšiu vrstvu – orechovú hmotu.

Prekryjeme cestom.

Potrieme karamelovým salkom.

Nakoniec všetko posypeme orechmi.

Koláč vložíme do chladničky minimálne na 12 hodín.

Po vybratí z chladničky môžeme servírovať.

 

 

Medové cesto s jedlou sódou

Pozorní ľudia si pravdepodobne všimli ocot na zozname prísad do medového cesta.

Ten sa používa okrem iného pri pečení na uhasenie sódy bikarbóny.

 

 

Ako vieme, sóda kombinovaná s octom pení, syčí a „plynuje“.

Toto „plynovanie“ je tu kľúčové.

Kde sa vzal nápad uhasiť sódu bikarbónu? 

 

 

Vďaka tomu pri miesení cesta nebudete potrebovať droždie.

Dôležité: nekombinujte priamo jedlú sódu a kvások!

Sódu bikarbónu treba pridať k suchým ingredienciám cesta.

 

Foto: unsplash
Foto: unsplash
Foto: unsplash
Foto: pexels
Foto: pixabay
Foto: pixabay
Foto: pixabay
Foto: unsplash
Foto: pixabay
Foto: tjn

Najlepšie recepty na dnes