Za tento recept patrí veľké ďakujem pani Gabriele L., kým som nevyskúšala jej recept, nevedela som, čo sú mäkké medovníčky. Jej recept mám a pečiem už 10 rokov, robíme ich na jar, v lete a samozrejme nesmú chýbať ani na Vianoce. Radím ho každému, mám vyskúšané!
Potrebujeme:
600 g hladkej múky
200 g práškového cukru
150 g masla
3 vajíčka
6 lyžice medu
1 lyžička sóda bikarbóny
1 lyžička mletej škorice
1 lyžičky perníkového korenia
2 lyžice kakaa
ďalej:
Maslo na vymastenie plechu
1 vajíčko na potretie perníčkov
Na zdobenie:
orechy, mandle, alebo sneh z bielkov…
Postup:
V miske si spolu spracujeme všetky prísady, vznikne nám lepivé cesto, ale netreba sa toho báť („nezľaknite sa, keď sa Vám budú aj „uši“ lepiť“ – píše pani Gabika).
Cesto si vyvaľkáme na hrúbku 3 mm a môžeme vykrajovať perníčky. Poukladáme na vymastený plech a pečieme v rúre 4-5 minút pri teplote 200°C. Keď perníčky vyberieme z rúry, ešte horúce ich treba potrieť rozšľahaným vajíčkom. Budú pekne lesklé. Po vychladnutí zdobíme vyšľahaným bielkom (bielok + cukru + pár kvapiek citrónu pre lesk).
Tieto perníky sú hneď od začiatku mäkučké. Kakao urobí perníčky tmavšie a vďaka bielku budú svetlejšie.
TIP od Gabiky: ja ich dávam do plechovej dózy a dávam medzi ne jabĺčko, ktoré po týždni vymením. Úžasná chuť perníkov i jabĺčka.
Prajeme vám dobrú chuť! :-)
Celý recept nájdete TU