plny-hrniec_transparent_negativ.png

BOŽSKÉ medové rezy s orechami: Lepšie ste ešte nejedli!

Tento zákusok je hviezdou každej oslavy.

Vynikajúci zákusok, ktorý sa u nás teší veľkej obľube.

 

 

Potrebujeme:

Cesto:

500 g hladká múka

200 g práškový cukor

2 ks vajcia

200 g maslo

2 lyžice med

2 lyžičky jedlá sóda

2 lyžičky mlieko

100 ml rum

Krém:

 

 

450 ml mlieko

2 lyžice hladká múka

2 lyžice škrob (kukuričný alebo zemiakový)

100 g kryštálový cukor

250 g maslo

2 bal. vanilkový cukor

 

 

Oriešková hmota:

400 g nasekané vlašské orechy

100 g práškový cukor

150 g maslo

3 lyžice med

Postup:

Hladkú múku, práškový cukor, vajíčka, na kocky nakrájané mäkké maslo, med a rozmiešanú jedlú sódu v mlieku dôkladne spracujeme do guľôčky, ktoré zabalíme do fólie a odložíme do chladničky.

 

 

Ja som cesto nechala 3 hodiny v chladničke, ale odporúčam nechať iba hodinu.

Cesto mi príliš stuhlo a potrebovala som veľa sily na to, aby som ho „rozohnala“ na tenký plát.

Cesto rozdelíme na polovicu a medzi dvoma papiermi na pečenie ho rozvaľkáme na tenký plát (3-4 mm hrubý) a kraje pekne orežeme, aby sme mali pekný obdĺžnik.

 

 

Jeden plát dáme piecť do vopred vyhriatej rúry.

Pečieme pri teplote 170 stupňov 10-15 minút.

Každá rúra pečie inak, preto cesto treba kontrolovať.

 

 

Druhý plát cesta tiež rozvaľkáme na tenký plát a na vrch lyžicou navrstvíme orieškovú hmotu, ktorú si pripravíme počas pečenia prvého plátu.

Všetky suroviny na orieškovú hmotu dáme na panvicu a ohrievame, kým nedostaneme hustú hmotu, ktorá sa neleje.

Pečieme rovnako ako prvý plát.

 

 

V mlieku si rozpustíme kryštálový cukor, pridáme hladkú múku a škrob a uvaríme hustú kašu, ktorú necháme celkom vychladnúť.

Maslo s vanilkovým cukrom vyšľaháme do peny a po lyžiciach pridáme uvarenú hustú kašu.

Prvý plát cesta potrieme rumom, navrstvíme vyšľahaný krém, ktorý pekne uhladíme a zakryjeme ho orieškovým plátom cesta.

 

 

Orieškový plát sa mi ťažko prenášal, tak aby som ho nezlomila pre istotu som ho rozrezala na polovicu.

Necháme odležať celú noc, môžeme aj deň, nakrájame zúbkovaným nožom na úhľadné kúsky a podávame.

Cesto pekne zmäklo a krája sa úplne skvele.

Prajeme vám dobrú chuť! :-)

Foto: pixabay
Foto: pixabay
Foto: pixabay
Foto: pixabay
Foto: pexels
Foto: pixabay
Foto: pexels
Foto: pixabay

Najlepšie recepty na dnes