Medové rezy nepatria medzi najjednoduchšie zákusky, avšak podľa tohoto postupu to zvládne naozaj úplne každý.
Výborný recept na medový rez sme našli na youtube.
Potrebujeme:
Maslo – 160 g
Med – 180 g
Jedlá sóda – 1,5 lyžičky
Vajcia – 4 ks
Soľ – štipka
Cukor – 150 g
Múka hladká – 250 g
Krém:
Kyslá smotana 20-25% – 800 g
Práškový cukor – 150 g
Vanilkový cukor – 10 g
Pečieme pri 180 °C, 15 minút
Forma 42x32cm.
Postup:
Do hrnca dáme nakrájané zmäknuté maslo.
Pridáme med a necháme rozpustiť na miernom plameni.
Pridáme sódu.
Varíme asi 1-2 minúty.
Zmes získa krásnu karamelovú farbu.
Prelejeme do misky a počkáme, kým zmen vychladne na izbovú teplotu.
Medzitým si v samostatnej miske vyšľaháme vajcia so štipkou soli.
Vyšľaháme do peny.
Potom postupne – po častiach všľaháme do zmesi cukor.
Teraz slabým prúdom do zmesi vlejeme rozpustenú a vychladnutú maslovú hmotu. Spolu všetko prešľaháme, aby sa obe hmtoy dobre prepojili.
Nakoniec do cesta preosejeme múku, vymiešame jednotné cesto.
Plech vyložíme papierom a rovnomerne nalejeme cesto.
Pečieme pri teplote 180 stupňov asi 15-20 minút.
Potom vyberieme z rúry, obrátime a odstránime papier na pečenie.
Odrežeme okraje a cesto rozrežeme na polovice.
Teraz prerežeme oba pláty cesta na polovicu – do dvoch vrstiev. Takto nám vzniknú 4 pláty cesta.
Nakoniec si pripravíme krém:
Smotanu si preložíme do hustého plátna a necháme pár hodín zavesené odtiecť. Smotana zhustne a bude krásne krémová.
Vyšľaháme ju s cukrom.
Poskladáme výsledný zákusok – striedame cesto a krém.
Ak nechcete čakať, namiesto smotany môžete použiť krémový syr.
nakoniec už len rozmixujeme orezané okraje cesta a ozdobíme vrch a boky dezertu.