plny-hrniec_transparent_negativ.png

Medové kornútky: Ľutujem, že som neurobila hneď z dvojitej dávky – chutnejšie vianočné pečivo som ešte nejedla!

Tento recept som prvýkrát videla v knihe Helenčino pečení / Sváteční cukroví. a som rada, že som objavila aj tento skvelý recept aj na videu. Tieto kornútky sú absolútnou hviezdou každého vianočného stola.

Tento recept som prvýkrát videla v knihe Helenčino pečení / Sváteční cukroví. Som rada, že som objavila aj tento skvelý recept aj na videu z youtube. Tieto kornútky sú absolútnou hviezdou každého vianočného stola.

Potrebujeme:

250 g hladkej múky

100 g práškový cukor

1 lyžica mlieka

150 g medu

2 žĺtky

Špetka jedlá sóda

Krém:

250 ml smotany na šľahanie

100 g pražené mleté lieskové oriešky

90 g krupicový cukor

1 bal. vanilkový cukor

250 g maslo

Ďalej:

Čokoládová poleva

Sekané pražené lieskové orechy

Postup:

V chlade 2 hodiny odpočinúť.

Postup:

Zo všetkých prísad a cesto vypracujeme jednotné cesto.

Zabalíme ich do fólie a necháme v chladičke 2 hodiny odležať.

Potom pomúčime a medzi dvoma fóliami rozvaľkáme na tenko.

Zvyšok múky ometieme štetčekom a vykrajume kolieska.

Preložíme ich na plech vystlaný papierom a dáme do vyhriatej rúry na 160 stupňov – pečieme len 5 minút.

Teraz prichádza najdôležitejšia časť. Kolieska je potrebné rýchlo stočiť pomocou kužeľa a konce pevne spojiť, ak to nestihnete, cesto stvrdne a bude sa lámať.

Necháme vychladnúť v špeciálnej formičke na kornútky, alebo len tak – kornútky pekne držia tvar aj bez formičky, ale potrebné konce pevne spojiť. Ak sa kornútky náhodou otvoria nič sa nedeje, po dávke krému opäť zmäknú a budú sa dať lepšie spojiť.

Na krém si dáme variť smotanu, orechy a oba cukry.

Maslo našľaháme a pridáme vychladnutú smotanovú zmes, opäť našľaháme.

Kornútky plníme krémom a nakoniec konce namočíme v čokoládovej poleve a ponoríme do sekaných orechov.

Pri príprave kornútkov použila pani Helenka tieto kužele.

Video postup:

 

Najlepšie recepty na dnes