Tento recept som prvýkrát videla v knihe Helenčino pečení / Sváteční cukroví. Som rada, že som objavila aj tento skvelý recept aj na videu z youtube. Tieto kornútky sú absolútnou hviezdou každého vianočného stola.
Potrebujeme:
250 g hladkej múky
100 g práškový cukor
1 lyžica mlieka
150 g medu
2 žĺtky
Špetka jedlá sóda
Krém:
250 ml smotany na šľahanie
100 g pražené mleté lieskové oriešky
90 g krupicový cukor
1 bal. vanilkový cukor
250 g maslo
Ďalej:
Čokoládová poleva
Sekané pražené lieskové orechy
Postup:
V chlade 2 hodiny odpočinúť.
Postup:
Zo všetkých prísad a cesto vypracujeme jednotné cesto.
Zabalíme ich do fólie a necháme v chladičke 2 hodiny odležať.
Potom pomúčime a medzi dvoma fóliami rozvaľkáme na tenko.
Zvyšok múky ometieme štetčekom a vykrajume kolieska.
Preložíme ich na plech vystlaný papierom a dáme do vyhriatej rúry na 160 stupňov – pečieme len 5 minút.
Teraz prichádza najdôležitejšia časť. Kolieska je potrebné rýchlo stočiť pomocou kužeľa a konce pevne spojiť, ak to nestihnete, cesto stvrdne a bude sa lámať.
Necháme vychladnúť v špeciálnej formičke na kornútky, alebo len tak – kornútky pekne držia tvar aj bez formičky, ale potrebné konce pevne spojiť. Ak sa kornútky náhodou otvoria nič sa nedeje, po dávke krému opäť zmäknú a budú sa dať lepšie spojiť.
Na krém si dáme variť smotanu, orechy a oba cukry.
Maslo našľaháme a pridáme vychladnutú smotanovú zmes, opäť našľaháme.
Kornútky plníme krémom a nakoniec konce namočíme v čokoládovej poleve a ponoríme do sekaných orechov.
Pri príprave kornútkov použila pani Helenka tieto kužele.
Video postup: