Krehké medové kolieska s marmeládou: Tento RECEPT robím na Vianoce už 50 rokov, fantastická chuť a dlho vydržia!

Vynikajúce vianočné pečivo z medového cesta, marmelády a orieškov.

Je to vynikajúce a hlavne jednoducho pripravené.

U nás doma je to ešte obľúbenejšie ako linecké.

Potrebujeme:

140 g maslo

140 g med

Najlepšie nápady na váš e-mail

Nechajte sa inšpirovať! Každý deň vám pošleme súhrn najlepších nápadov priamo na váš e-mail.

2 ks žĺtky

350 g múka hladká

6 g prášok do pečiva

20 g cukor vanilkový

Plnka:

150 g džem

Voliteľné:

lieskovce

mandle

Na zdobenie:

Strúhaný kokos

Potrebujeme:

V miske zmiešame zmäknuté maslo, žĺtky a vanilkový cukor.

Pridáme med a vymiešame do penista.

 

 

Múku s práškom do pečiva za stalého šľahania na najnižšom stupni pridáme do vyšľahanej peny.

 

Hmotu vyklopíme na trošku pomúčenú dosku.

Vypracujeme cesto, ktoré môžeme hneď spracovať.

V tom je rozdieľ medzi týmto cestom a lineckým, cesto neodkladáme, pretože by sa s ním neskôr horšie pracovalo.

Z cesta vytvarujeme valček.

Rozdelíme ho na dva diely.

Každý valček ešte rukou rozgúľame na hrúbku asi 2.5 cm.

 

 

Každý valček rovnomerne rozkrájame na 32 častí, z ktorých formujeme guličky, ktoré mierne roztlačíme pomocou konca hrubšej varešky.

Dáme do rúry piecť.

Medzitým si pripravíme džem ( bez zrniečok) tak, že ho prihrejeme, prípadne trošku rozriedime vodou, aby sa lepšie dávkoval.

Asi po 7 minútach vyberieme plech s kolieskami.

Zatiaľ si môžeme predpiecť druhú časť koliesok.

 

Na rozpečené kolieska dáme do pripravených jamiek džem a mandľu.

Dáme ešte na 7 minút dopiecť.

Vychladnuté koláčiky môžeme ihneď konzumovať alebo vložíme do dózy.

Pri pečení vždy rešpektujte skúsenosti s vlastnou rúrou.

Džem samozrejme môžete použiť podľa vlastnej chuti.

Pekný nápad na zdobenie je aj potrieť hotové kolieska vodou s džemom a posypať kokosom.

Prajeme vám dobrú chuť! :-)

Foto: tjn
Foto: pixabay
Foto: pexels
Foto: pexels
Foto: pexels
Témy:


Pridajte svoj komentár