plny-hrniec_transparent_negativ.png

VIANOČNÉ medové rezy s plnkou z kyslej smotany: Extrémne jemné, nie príliš sladká a dokonale lahodné (VIDEORECEPT)!

Táto prudko návyková medová torta so smotanovou plnkou sa dá pripraviť za 30 minút.

 

 

Dokonale pošteklí chuťové poháriky a pohladí na duši.

Výnimočný recept na dokonalú medovú tortu z youtube kanála LiViera Desserts.

Potrebujeme:

Na cesto:

180 g medu

160 g masla

1,5 ČL sódy bikarbóny

 

 

4 stredne veľké vajcia

1/2 ČL soli

150 g kryštálového cukru

250 g hladkej múky špeciál

Na krém:

800 g kyslej smotany (30%)

150 g práškového cukru

10 g vanilkového cukru

Postup:

Do rajnice na sporáku nalejeme med, pridáme zmäknuté maslo.

Potom pridáme sódu bikarbónu.

 

 

Pri miernej teplote zohrievame, kým sa maslo neroztopí.

Varíme krátko, asi pol minúty.

Po dosiahnutí bodu varu začne med tmavnúť ako karamel.

 

 

Do hlbokej nádoby od mixéra pridáme vajcia.

Počas šľahania pridávame cukor.

Šľaháme, kým sa nám nevytvorí hustá pena.

 

 

Do vyšľahaných vajíčok nalejeme teplú medovú zmes.

Šľaháme, kým sa suroviny nespoja.

Nakoniec pridáme múku, soľ a pri nízkej rýchlosti všetko spolu dôkladne premiešame.

 

 

Cesto nalejeme na plech (38 cm x 35 cm) vystlaný papierom na pečenie.

Z cesta poklepaním o stôl odstránime prebytočné vzduchové bubliny.

Potom cesto vložíme do predhriatej rúry na 180°C.

 

 

Pečieme približne 15 minút.

Po vychladnutí stiahneme z cesta papier na pečenie.

Kraje cesta odrežeme a odložíme (budeme ich ešte potrebovať).

 

 

Cesto po šírke a dĺžke prekrojíme tak, aby vznikli štyri rovnaké časti.

Okraje z cesta na jemno rozdrvíme v mixéri.

Do misky pridáme smotanu.

 

 

Pridáme práškový a vanilkový cukor.

Smotanu šľaháme, kým sa cukor nerozpustí.

Potom smotanový krém rozdelíme na štyri rovnaké časti.

 

 

Prvý plát cesta natrieme štvrtinou plnky.

Na plnku položíme ďalší plát cesto a potrieme krémom.

Postup opakujeme, kým neminieme všetky pláty a krém.

 

 

Potom celú tortu potrieme zvyšnou štvrtinou plnky.

Tortu obložíme pomletými omrvinkami.

Nakoniec dezert posypeme práškovým cukrom a pred servírovaním vložíme na 1-2 hodiny do chladničky.

 

 

Prajeme vám dobrú chuť!

Video návod:

 

 

Foto: pixabay
Foto: pixabay
Foto: pixabay
Foto: pixabay
Foto: pixabay
Foto: unsplash
Foto: tjn
Foto: tjn
Foto: tjn
Foto: pixabay
Foto: pixabay
Foto: unsplash

Najlepšie recepty na dnes