ÚŽASNÝ MED Z PÚPAVY: Tu je recept, ako si ho vyrobiť a na čo všetko je dobrý…

Púpavový med je chutné výživné sladidlo získané z peľu púpavového kvetu, ktorý rastie všade.

Aj keď ju niekedy považujeme za samozrejmosť, púpava môže byť mimoriadne liečivou rastlinou a jej med je vynikajúci a zdravý.

 

 

Púpavu by sme mali zbierať na jar, najlepšie v apríli a máji.

...

Prečo si ho vyrobiť?

Púpavový med má tiež veľa pozitívnych účinkov na telo, a toto sú niektoré z nich:

-Redukcia zápalových procesov v tele

-Regulácia koncentrácie glukózy v krvi

-Zníženie krvného tlaku

Zlepšenie trávenia

-Ochrana pečene

-Posilňuje imunitu

Recept našej rodiny

 

 

Púpavový med je prírodný prípravok, ktorý si môžete vyrobiť sami pomocou kvetov púpavy a pár ďalších prísad.

Púpavový med – recept:

 

 

Potrebujeme:

-4 šálky kvetov púpavy

-4 šálky vody

-3 plátky citrónu

– pol vanilkové struky (voliteľné)

-2,5 šálky cukru

Postup:

Potom, čo ste púpavu pozberali, dobre ju umyte a oddeľte iba hlávky.

 

 

Môžete nechať ďalšie časti kvetu, ale získate med s mierne horkastou chuťou.

Vložte do hrnca kvety, vodu, plátky citrónu a vanilku.

Zmes privedieme k varu.

Potom znížime teplotu a varíme 30 minút.

 

 

 

Hrniec odstavíme zo sporáka a celú zmes odstavíme aspoň na 6 hodín.

Potom zmes precedíme cez plátno a tuhé prísady vyhoďte.

Uchováme iba tekutinu.

Výslednú kvapalinu premiestnite do nového hrnca a pomaly ju zahrejte do varu.

Pomaly pridávame cukor a všetko dobre premiešame, kým sa cukor nerozpustí.

 

 

Znížime teplotu tak, aby zmes pomaly bublala, až kým nezhustne.

Môže to trvať až 4 hodiny.

Potom je „med“ z púpavy hotový!

Môžete ho uložiť do zaváracích pohárov, ktoré ste predtým sterilizovali.

Skladujte v chladničke.

Ako ho užiť:

 

 

Jeho konzumácia sa odporúča ráno nalačno so zeleným čajom.

Tento med je vynikajúci aj ako nátierka na hrianke, takže po rannom čaji si ho môžete pridať k raňajkám.

Foto: tjn
Foto: tjn
Foto: pixabay
Foto: pixabay
Foto: pixabay
Foto: tjn
Foto: pixabay