Hľadáte niečo na prechladnutie alebo vírusové ochorenia? Samozrejme, vždy by ste mali dostať lekársky prostriedok na riešenie tohto problému.
Existuje ale aj veľmi dobrá pomoc s prírody, ktorú sme našli na portáli felizsaude, ktorý vám chceme bližšie predstaviť. Ide o prírodný liek z bežných potravín – cibule, medu, mäty a zázvoru, ktorý viete rýchlo vyrobiť a pomôže vám pri všetkých respiračných ťažkostiach.
S čím vám liek pomôže:
- s kašľom a zvlášť so záchvatmi suchého kašľa
- s nádchou a upchatým nosom
- pôsobí proti zápalu
- antibakteriálny, protivírusový a antiseptický účinok
- pomáha pri horúčke
- uvoľňuje dýchacie cesty
- pomáha pri odvádzaní hlienu z dýchacích ciest
- rýchlejšie s ním prekonáte chorobu
- posilňuje imunitu
Toto sú jednotivé zložky
Mäta
Pravidelné užívanie tejto byliny je pre pacientov s dýchacími ťažkosťami veľmi prospešné. Mäta zmierňuje sezónne alergie a sennú nádchu (nádchu), tento problém postihuje mnoho ľudí. Pôsobí protizápalovo a uvoľňuje dýchacie cesty. Bolo preukázané, že extrakty z listov bránia uvoľňovaniu určitých chemikálií, ktoré zhoršujú komplikovanejšie nosové príznaky a sú spojené s nádchou a alergiami.
Štúdia prof. Ron Birds z univerzity vo Walese v Mexiku tvrdí, že mäta pomáha zmierniť príznaky upchatých a zapálených dutín. Pomáha tiež eliminovať preťaženie v krku, v prieduškách a dokonca aj v pľúcach, čo všeobecne zmierňuje problémy s dýchaním, ktoré zvyčajne vyplývajú z astmy, bežných prechladnutí a chrípky.
Med
Med môže pomôcť potlačiť kašeľ, ktorý je hlavným častým problémom dospelých a detí s respiračnými infekciami. Tieto infekcie môžu mať vplyv na spánok a kvalitu života.
Bežné lieky proti kašľu nie sú zvyčajne vždy pk dispozícií a môžu mať vedľajšie účinky. Napriek tomu môže byť med prirodzene lepšou voľbou a dôkazy naznačujú, že je veľmi dobrý pri mnohých zdravotných ťažkostiach, najmä tých respiračných.
Jedna štúdia tiež naznačuje, že konzumácia medu pôsobí podobne, ako bežné lieky proti kašľu.
Pozor: Med by nikdy nemali konzumovať deti mladšie ako jeden rok, pretože hrozí botulizmus.
Cibuľa
Konzumácia cibule môže byť skvelým pomocníkom pre vašu imunitu. Cibuľa je bohatým zdrojom flavonoidov vo vašej strave, čo tiež môže znížiť riziko rakoviny a viacerých zápalových ochorení.
Cibuľa, fialová aj biela, sú skvelým zdrojom vitamínu C, vitamínu, ktorý je zásadný pre našu imunitnú funkciu.
Jej konzumácia pomáha predchádzať rozvoju kardiovaskulárnych chorôb.
Sirupový recept
Potrebujeme:
3 ½ šálky vody
Šálku mäty
Dve polievkové lyžice strúhaného zázvoru
Polovica nakrájanej fialovej alebo bielej cibule
Lyžička škorice
Pol lyžičky klinčekového prášku
Šálka surového medu
Postup:
Vodu vložte do stredne veľkého kastróla a pridajte mätu, nastrúhaný zázvor, čajovú lyžičku škorice a klinčeky.
Varíme a potom prikryjeme a necháme prejsť varom asi 45 minút až 1 hodinu, kým sa tekutina nezníži na polovicu.
Môžete ho nechať dostatočne vychladnúť, aby sa so sirupom dalo manipulovať.
Pridajte cibuľu a opatrne ju roztlačte pomocou lyžice alebo iného plochého náradia. Nechajte to stáť ďalších 20 minút.
Potom sceďte do sklenenej nádoby alebo dózy.
Pridajte med a dobre premiešajte, keď je med dobre premiešaný so zmesou, nalejte sirup do uzatvárateľnej nádoby.
Uchovávajte v chladničke a užívajte po lyžičkách každý deň. Niektoré štúdie kvôli jeho silným imunologickým vlastnostiam odporúčajú užívať ho iba počas týždňa a na zvýšenie imunity vynechávať víkendy.