Najlepšia pochúťka na leto i na zimu: Mätovo-citrónový džem, ktorý chutí, aj lieči!

Mäta prierporná je bylinka, ktorú ľahko spoznáte podľa špecifickej osviežujúcej vône, aj chuti. Okrem toho, že je skvelým prírodným liekom na viaceré zdravotné komplikácie ako sú tráviace problémy, či ťažkosti s dýchaním, dá sa z nej vyrobiť aj veľmi chutný džem. Neveríte? Presvedčte sa sami!

Mäta prierporná je bylinka, ktorú ľahko spoznáte podľa špecifickej osviežujúcej vône, aj chuti.

 

 

Okrem toho, že je skvelým prírodným liekom na viaceré zdravotné komplikácie ako sú tráviace problémy, či ťažkosti s dýchaním, dá sa z nej vyrobiť aj veľmi chutný džem. Neveríte? Presvedčte sa sami!

Vedeli ste, že okrem čaju si z nej môžete pripraviť vynikajúci zelený džem, ktorý nielen skvele chutí ale je aj pomocníkom pre zdravie?

...

Mätový džem pre zdravie:

 

 

Ak máte pocit „ťažoby“ v žalúdku, alebo trpíte nevoľnosťou či inými žalúdočnými ťažkosťami, dajte si lyžičku tohto džemu.

Upokojí žalúdok a uľahčuje trávenie.

Funguje podobne ako stará dobrá Alpa s cukrom, akurát chutí omnoho lepšie. :-)

Džem je však výborný aj pri príznakoch prechladnutia a nádchy.

Jeho silná aróma a chuť, dokážu uvoľniť dýchacie cesty a upokojujú zapálené hrdlo.

Potrebujeme:

1 liter vody

200 g mäty

1 citrón

2 PL cukru

1 vrecúško gelfix

zelené potravinárske farbivo (nemusí byť)

Postup:

Ako prvé si pripravte lístky mäty.

Umyte a vysušte vetvičky.

Potom nastrihajte listy.

 

 

Umyte citrón.

Nakrájajte na polovičné plátky alebo kocky.

Dajte mätu a citrón do hrnca s vriacou vodou.

 

 

Občas premiešajte a varte spolu asi 20 minút.

Potom vývar sceďte cez jemné sitko.

Odporúča sa precediť vývar 2-krát, aby bol úplne číry.

Nalejte scedený odvar späť do hrnca a pridajte cukor.

 

 

Varte ďalších 20 – 30 minút.

Čím dlhšie varíte, tým je džem hustejší.

Teraz pridajte želírovacie činidlo gelfix.

Pridajte ho do hrnca pred dovarením.

Dobre premiešajte a varte ešte 2 minúty.

 

 

 

Farba samotného džemu nie je príliš lákavá a preto môžete pridať zelené potravinárske farbivo.

Potom bude mať jasnú smaragdovú farbu.

Teraz ostáva už len naplniť džem do sterilizovaných zaváraninových pohárov a uložiť do špajze.

 

 

Džem je pripravený!

Získali ste zdravú a chutnú dobrotu, ktorá vám môže okrem výbornej chuti poskytnúť aj úľavu pri zdravotných ťažkostiach.

Prajeme vám dobrú chuť! :-)

 

Foto: pixabay
Foto: pixabay
Foto: pixabay
Foto: pixabay
Foto: pixabay
Foto: pexels
Foto: pixabay
Foto: pexels
Foto: pexels