Plnená paprika patrí medzi klasiku, ktorú už určite ochutnal každý z nás. Najčastejšie ju pripravujeme v kombinácii s ryžou a paradajkou omáčkou. Plnená paprika sa však dá pripraviť aj celkom inak – napríklad pečená, alebo ako vynikajúce studené predjedlo. Možností je skutočne veľa, stačí si len vybrať!
Paprika plnená mletým mäsom
Plnená paprika je skvelý pokrm, ktorý možno pripraviť na množstvo spôsobov. Jednou z nich je moja obľúbená pečená verzia, plnená mletým mäsom, paradajkou, ochutená smotanou a posypaná vrstvou lahodného syra. Jej príprava je jednoduchá a rýchla, výsledok však rozhodne stojí za to!
Potrebujeme (na prípravu 4 plnených paprík)
2 farebné papriky
200 – 300 g mletého mäsa
1 paradajku
Strúhaný syr na posypanie
1-2 lyžice kyslej smotany
Soľ a korenie podľa chuti
Zelené bylinky podľa chuti (petržlenová vňať, kôpor…)
Postup:
Papriky umyjeme, prekrojíme na polovice a odstránime semienka. Mleté mäso ochutíme soľou a korením. Paradajku nakrájame na tenké plátky.
Vnútro paprík naplníme mletým mäsom, potrieme trochou kyslej smotany, posypeme bylinkami a na vrch uložíme paradajku.
Papriky vložíme do zapekacej misy, ktorú sme vymastili trochou oleja (prípadne pečieme na plechu vystlanom papierom na pečenie).
Vložíme do vyhriatej rúry a pečieme 20-25 minút pri teplote 180 stupňov. Potom papriky vyberieme, opäť potrieme kyslou smotanou a posypeme strúhaným syrom. Pečieme ďalších 10-15 minút, kým sa syr neroztopí a mäso nie je celkom pripravené.
Podávame posypané zelenými bylinkami.
Plnená kápia obalená v slaninke
Poznáte klasický recept na plnenú papriku? Dnes vám prinášame skvelú obmenu obľúbeného receptu, v ktorej hrá hlavnú úlohu chrumkavá slaninka a lahodný syr. :-)
Potrebujeme:
4 ks kápie
12 plátkov slaniny
100 g šunky nakrájanej na kocky
200 g nastrúhaného syra
1 žĺtok
100 g plesnivého syra
1 lyžicu masla izbovej teploty
1 lyžicu kyslej smotany
Soľ
Čierne mleté korenie
Postup:
Umyté papriky rozrežeme na polovicu a očistíme od jadierok.
V miske zmiešame šunku, syr, kyslú smotanu, žĺtok a maslo. Pridáme soľ a čierne korenie.
Zmesou naplníme vnútro paprík a potom všetky obalíme plátkami slaniny a preložíme na plech, vystlaný papierom na pečenie.
Kápie pečieme vo vyhriatej rúre 30-40 minút pri teplote 180 stupňov.
Servírujeme so zeleninovým šalátom alebo varenými zemiakmi.
Plnená paprika v trojobale
Čo tak dopriať si túto klasiku trochu inak? Vyskúšajte vynikajúcu plnenú papriku v trojobale s chutnou náplňou.
Potrebujeme (na 4 porcie):
8 červených paprík
8 plátkov šunky
100 g tvrého syra nakrájaného na hrubšie paličky
Na obaľovanie:
100 g hladkej múky
3 vajcia
½ lyžičky soli
120 g strúhanky
Na vyprážanie:
Olej
Postup:
Papriku umyjeme a vložíme do vyhriatej rúry na rošt. Pri teplote 200 stupňov pečieme, kým povrch papriky nie je hnedý. Papriku vyberieme a vložíme na 15-20 minút do plastového vrecka a zatvoríme – potrebujeme, aby sa paprika sparila, potom pôjde hnedá kôrka jednoducho ošúpať.
Papriku ošúpeme, vrchnú časť pri stopke narežeme (neprerežeme celkom) a vyberieme vnútro. Do vnútra každej papriky vložíme plátok šunky, plaličku syra a papriku “zavrieme”.
Potom celé papriky klasicky obalíme v trojobale. Vyprážame zo všetkých strán dozlatista.
Podávame so zeleninovým šalátom.
Pečené papriky plnené zemiakovou zmesou
Tento recept sa značne odlišuje od klasickej plnenej papriky. Okrem toho, že paprika sa spolu s náplňou pečie a nevarí sa v omáčke, tento recept neobsahuje mäso, na ktoré sme v klasickej verzii zvyknutí. To však neznamená, že si ho do prípravy nemôžete doplniť – pokojne môžete vyskúšať kuracie alebo mleté hovädzie mäso. Vynikajúca je však aj táto „bezmäsitá verzia“. Určite stojí za vyskúšanie. :-)
Potrebujeme:
4 ks červenej papriky
1 cibuľu
6-8 ks zemiakov
1-3 cesnakové strúčiky
1 lyžicu rastlinného oleja
150 ml mlieka
100 – 150 ml vývaru
150 g strúhaného syra
2 lyžice nakrájaných sušených paradajok (môžeme nahradiť paprikou)
10 g zelených byliniek podľa chuti (petržlenová vňať, zelenú cibuľku, tymián, bazalku…)
Soľ a čierne mleté korenie podľa chuti
Postup:
Najskôr je potrebné vyčistiť papriky. Môžeme si pomôcť lyžičkou.
Aby bola paprika skutočne lahodná a mäkká, dáme ju do slanej vody a varíme 3 minúty. Ak nám však nevadí, keď je paprika trošku tvrdšia, tento krok môžeme vynechať. Po 3 minútach papriku vyberieme a necháme vyschnúť.
Teraz si pripravíme zemiaky. Umyjeme ich, ošúpeme a nakrájame na malé kocky.
Cibuľu a cesnak očistíme a nasekáme najemno. Potom osmažíme na rastlinnom oleji dozlatista.
Potom pridáme zemiaky, mlieko a vývar. Zmes dochutíme soľou a korením – môžeme pridať vetvičku tymianu. Zmes varíme na miernom plameni cca 15 minút. Zemiaky by mali byť mäkké, nie však celkom rozvarené.
Následne k zmesi pridáme zelené bylinky a sušené paradajky. Ešte chvíľu môžeme povariť, avšak dávame pozor, aby sa nám zemiaky celkom nerozvarili na pyré.
Nakoniec pridáme 1/2 syra, premiešame a zmes naplníme do pripravených paprík. Papriky preložíme do zapekacej misy.
Posypeme zvyšným syrom a vložíme do vyhriatej rúry, kde pečieme pri teplote 170 stupňov približne 20-25 minút.
Necháme chvíľu vychladnúť a môžeme podávať.
Plnené paprikové kolieska
Skvelé predjedlo, ktoré nie len vynikajúco chutí, ale aj krásne vyzerá. Príprava tejto pochúťky je veľmijednoduchá a zvládnete ju za niekoľko minút. Výsledok určite stojí za to!
Potrebujeme:
2 papriky
250 g majonézy
Čerstvý kôpor
2 strúčiky cesnaku
1/5 lyžičky mletého čierneho korenia
50 g strúhaného syra
½ lyžičky soli
2 vajcia
Postup:
Vajcia uvaríme na tvrdo. Vnútro paprík vyčistíme a pripravíme náplň.
Syr, vajcia nakrájané na drobno a majonézu zmiešame v miske. Pridáme prelisovaný cesnak, korenie, soľ a kôpor nakrájaný nadrobno.
Zmesou naplníme do vnútra paprík, pričom sa ho snažíme čo najviac vtlačiť do vnútra.
Papriku nakrájame ostrím nožom na kolieska a môžeme servírovať.
Paprika plnená jogurtovo-kuracou zmesou
Plnenú papriku pozná asi každý z nás. Okrem klasiky s červenou omáčkou sa oplatí vyskúšať aj niečonové. Ochutnajte plnenú papriku s jogurtovo-kuracou zmesou a syrom.
Potrebujeme:
2-3 ks paprík
1 kurací rezeň
2-3 paradajky
Niekoľko kúskov jarnej cibuľky
Bylinky podľa chuti
2-3 lyžice jogurtu
100-150 g tvrdého syra
Soľ a korenie podľa chuti
Postup:
Papriky rozdelíme na polovice a vnútro aj s jadierkami vyberieme. Stonky môžete na paprike nechať.
Kurací rezeň nakrájame nadrobno a rovnako nakrájame aj paradajky – môžeme si ich predtým spariť a odstrániť šupku, ale nie je to potrebné.
Cibuľku nakrájame nadrobno a syr nastrúhame. Kuracie mäso zmiešame s jogurtom, soľou, korením, bylinkami paradajkou a cibuľkou. Zmes navrstvíme do paprík, preložíme na plech a vložíme do vyhriatej rúry. Pečieme pri teplote 190 stupňov 30 minút. Potom posypeme syrom a pečieme ďalších 10 minút.
Paprika plnená syrom, šunkou a zemiakmi
Doprajte si šťavnatú papriku so šunkovo-syrovou náplňou.
Potrebujeme:
2 ks väčších paprík
200 g šunky
1 paradajku
200 g strúhaného syra
1 vajce
150 ml sladkej smotany
2 stredne veľké zemiaky uvarené v šupke.
Soľ a korenie podľa chuti
Zväzok petržlenovej vňate alebo jarnej cibuľky
olej na vymazanie formy
Postup:
Zemiaky ošúpeme a nastrúhame, rovnako nastrúhame aj syr a šunku nakrájame nadrobno. Paradajky umyjeme a prekrojíme na polovice. Zemiaky, syr (menšie množstvo strúhaného syra odložíme bokom na posypanie paprík) a šunku zmiešame v miske a pridáme aj nadrobno nasekané bylinky.
Vajcia rozšľaháme so smotanou a dochutíme soľou a korením. Smotanu potom zmiešame so zemiakovo-šunkovou zmesou,
Papriky umyjeme a rozkrojíme na polovicu, jadro vyberieme. Do vnútra paradajok navrstvíme náplň a na vrch uložíme plátky paradajok.
Formu na pečenie vymastíme olejom a môžeme pridať aj 2-3 lyžice vody. Potom do nej uložíme naplnené polovice paradajok.
Vložíme do vyhriatej rúry a pečieme pri teplote 180 stupňov 30-35 minút.