plny-hrniec_transparent_negativ.png

Mäsový koláč „chryzantéma“

Tento slaný koláčik nie len tak obyčajným jedlom – vďaka krásnemu vzhľadu pripomínajúcemu kvet sa stane ozdobou každého stola a je vhodný napríklad ako alternatívna „slaná“ torta pre vašich oslávenscov. Hoci vyzerá zložito, jej príprava nie je vôbec náročná a s našim fotopostupom ju hravo zvládnete.

Potrebujeme:

Náplň:

500 g mletého mäsa (bravčové, hovädzie)

1 nadrobno nakrájanú cibuľu

1 strúčik cesnaku

100 ml vody

1 kocku slepačieho bujónu

140 g strúhaného syra

Soľ, čierne mleté korenie, mletú červenú papriku

Cesto:

125 ml teplého mlieka

125 ml kefíru

7 g sušeného droždia

1 lyžička soli

1 lyžica kryštálového cukru

1 vajce

500 g polohrubej múky

6 lyžíc rastlinného oleja

Na potretie:

Rastlinný olej

1 vajce

1 lyžicu mlieka

30 g masla

Ďalej budeme potrebovať:

Okrúhlu formu na pečenie s priemerom 28 cm

Postup:

Najskôr si pripravíme cesto. Do teplého mlieka pridáme droždie, cukor a necháme odpočívať 15-20 minút, kým vyjde kvások.

V miske zmiešame kefír, soľ, vajce, olej, múku a pridáme hotový kvások. Vypracujeme hladké cesto, ktoré prikryjeme a necháme kysnúť na teplom mieste cca 1 hodinu.

Vykysnuté cesto rozdelíme na dve rovnaké časti a obe vyvaľkáme na pomúčenej pracovnej doske do tvaru obdĺžnika s hrúbkou cca 4 mm.

Pomocou pohára vykrajujeme z oboch obdĺžnikov kruhy s priemerom 7,5 cm.

Teraz si pripravíme náplň.  Vo väčšej miske zmiešame mleté mäso s cibuľou, prelisovaným cesnakom a vodou, v ktorej sme rozpustili bujón. Zmes dochutíme soľou, korením, červenou paprikou a dôkladne premiešame. Mäsovú zmes potom vrstvíme na jednotlivé kolieska a vrch posypeme strúhaným syrom.

1411720894_812265 (400x299, 114Kb)

Každé koliesko preložíme na polovicu a potom ešte raz na polovicu (viď. obrázok). Konce zložených koliesok pevne spojíme, aby sa nerozpadli. Jednotlivé kolieska postupne ukladáme do formy na pečenie, ktorú sme si vystlali papierom na pečenie. Postupujeme od krajov ku stredu.

1411720881_812264 (400x299, 99Kb)

1411720839_812263 (400x299, 100Kb)

1411720901_812262 (400x299, 87Kb)

1411720875_812261 (400x299, 117Kb)

Keď je forma vyplnená, povrch zľahka potrieme olejom, prikryjeme uterákom a necháme kysnúť ešte cca 30 minút.

Pred pečením potrieme povrch koláča zmesou rozšľahaného vajíčka a mlieka.

Koláč vložíme do vyhriatej rúry a pečieme pri teplote  180 stupňov približne 40 minút. Hotový koláč potrieme maslom, prikryjeme a necháme 10- 15 minút odstáť.

Prajeme vám dobrú chuť! :-)

zdroj: liveinternet

Najlepšie recepty na dnes