Mäsové guľky v smotanovej omáčke

Pečené fašírky v lahodnej smotanovej omáčke. Skvelá večera, ktorá sa a doslova rozplýva na jazyku.

Pečené fašírky v lahodnej smotanovej omáčke. Skvelá večera, ktorá sa a doslova rozplýva na jazyku.

Potrebujeme:

1 kg mletého mäsa (bravčové, hovädzie alebo zmes oboch)

1 šálku varenej ryže

2 cibule

2 strúčiky cesnaku

1 vajce

...

1/3 – ½ šálky smotany na varenie 10 %

2 a ½ lyžičky soli

1 lyžičku čierneho korenia

Na omáčku:

3 lyžice masla

3 menšie mrkve

2 cibule

5 – 6 lyžíc paradajkového pretlaku

3 lyžice hladkej múky

4 – 5 šálok vývaru

3/4 šálky smotany na varenie

Soľ a korenie

Postup:

cibuľu očistíme a nakrájame nadrobno. Mleté mäso zmiešame s  cibuľou, varenou ryžou, vajíčkom, pretlačeným cesnakom, smotanou, soľou a korením. Z hmoty tvarujeme navlhčenými rukami guličky.

Rúru nastavíme na 200 stupňov. Mäsové guličky uložíme do zapekacej misy.

Pripravíme si omáčku. Mrkvu nastrúhame najemno. Maslo rozpustíme vo väčšej panvici, pridáme nadrobno nakrájanú cibuľku a dusíme približne 5 minút. Pridáme mrkvu a všetko spolu dusíme ďalších 5 minút – alebo kým mrkva nezmäkne. Potom vmiešame pretlak, múku a varíme 1-2 minúty za stáleho miešania. Postupne prilievame vývar a všetko spolu varíme ešte 15 minút.

Zložíme z plameňa primiešame smotanu a dochutíme soľou a korením. Omáčku nalejeme na mäsové guľky a vložíme do vyhriatej rúry. Pečieme pri teplote 200 stupňov 40-50 minút.

Prajeme vám dobrú chuť! :-)

zdroj: sefkuhar