Mäsové guľky v rajčinovej omáčke podľa originálneho receptu!

Je to už dobrých 40 rokov, čo mi moja dobrá kamarátka Danka dala tento recept zo zápisníka svojej mamičky, výbornej kuchárky, ktorá už za socializmu bola vychýrená práve touto klasikou – mäsovými guľkami v omáčke.

Tento recept nestarne a aj po toľkých rokoch je v mojej rodine nesmierne obľúbený a varíme ho pravidelne, vždy podľa tohoto starého receptu.

 

Potrebujeme:

Guľky:

500 g mletého mäsa

Najlepšie nápady na váš e-mail

Nechajte sa inšpirovať! Každý deň vám pošleme súhrn najlepších nápadov priamo na váš e-mail.

500 g ryže

3 vajcia

2 PL hladkej múky

2 ČL soli

mleté čierne korenie

½ ČL majoránu

Omáčka:

1 cibuľu

5 klinčekov

soľ

300 g paradajkového pretlaku

cukor

100 ml mlieka

Postup:

Mleté mäso, uvarenú a vychladnutú ryžu, vajíčka, hladkú múku, soľ, štipku čierneho korenia a majoránku vložíme do väčšej misky.

Ja používam mleté mäso 50:50 hovädzie a bravčové pliecko, ale je to na vás.

 

 

Dôkladne zmiešame a vypracujeme kompaktnú zmes.

Zo zmesi tvarujeme guľky.

Ruky si namáčame do vlažnej vody, aby sa nelepili a nerozpadávali.

 

 

Medzitým si do hrnca dáme približne dva litre vody, do ktorých pridáme očistenú cibuľu rozkrájanú na štvrťky, klinčeky i trochu soli a necháme variť.

Keď začne voda vrieť, pridáme pretlak.

 

 

Opatrne povkladáme vytvarované guľky.

Varíme približne 20 až 25 minút.

Dávame pozor, aby sa počas prípravy nerozpadli.

Keď sú hotové, guľky povyberáme.

Omáčku potom zahustíme a dochutíme cukrom a soľou podľa našich predstáv.

 

 

Prilejeme mlieko a ak je stále riedka, pridáme ešte múku.

Necháme zovrieť a precedíme.

Podávame so zemiakovovou kašou, alebo s domácou knedľou.

Prajeme vám dobrú chuť! :-)

Foto: tjn
Foto: pixabay
Foto: pixabay
Foto: pexels
Foto: pexels