Kuracie rezne pečené skoro bez kalórií
Potrebujeme:
- 4 kuracie rezne
- 1 mozzarella nakrájanú na plátky
- Paradajka nakrájanú na plátky
- Niekoľko listov bazalky
Ďalej:
- korenie na kurča
- 2 lyžice sezamového alebo olivového oleja
Postup:
Rúru zapneme na 190 stupňov. Kuracie prsia posypeme korením, jemne naklepeme a narežeme (vo vzdialenosti asi 1,5 cm od seba). Do zárezov striedavo vkladáme plátok rajčiny, mozzarellu a lístky bazalky. Pokvapkáme olejom (tak aby sa dostal aj do zárezov), preložíme na plech vystlaný papierom a vložíme do rúry na asi 20-25 minút, kým sa syr nerozpustí, a kurča bude opečené na každej strane. Podávame s obľúbenými prílohami – zemiaky, zemiaková kaša, šalát.
Bravčové s cesnakom, pečené v horčici
Potrebujeme:
- Mäso 1 kg (v mojom prípade bravčové stehno, ale môžete skúsiť aj morčacie mäso)
- Horčica pikantná alebo obyčajná (3 lyžice takej a 3 lyžice takej)
- Med – 1 lyžica
- Rozmarín, soľ, korenie, pálivú papriku
- Cesnak 3-4 strúčiky
- cibuľa
- Trochu vody
Potrebujeme:
Najlepšie je mäso nechať marinovať cez noc. Mäso umyjeme, osušíme, nakrojíme, marinujeme a necháme ho 24 hodín stáť. Nasledujúci deň stačí len vložiť mäso do rúry predhriatej na 180 ° a pečieme asi 1,5-2 hodiny. K príprave marinády na mäso sa zmieša po 3 lyžice horčice pikantnej a obyčajnej, lyžicu medu, soľ, korenie a pálivej papriky. Do marinády môžeme pridať aj trošku vody. Ošúpeme cesnak a nakrájame na malé kúsky. Narezané mäso naplníme nasekaným cesnakom, ako na obrázku nižšie.
Marinádu navrstvíme na mäso a posypeme bylinkami a necháme v chladničke cez noc.
Na druhý deň pred pečením vyberieme z chladničky aspoň kým sa rozohreje rúra. Obložíme cibuľovými krúžkami a vložíme do rúry. Najskôr pečieme prikryté a asi 40 minút pred koncom odkryjeme.
Pečieme 1,5 – 2 hodiny. Môžeme podávať so šalátom. je to perfektne ochutené a pritom jednoduché jedlo!
Slávnostná krkovička
Potrebujeme:
1 kg bravčovej krvkovičky bez kosti alebo bravčového karé bez kosti
2 rajčiny
100-200 g slaninky
100-200 g tvrdého syra
3 strúčiky cesnaku
1 červenú papriku
Voliteľné: štipľavú klobásu
Marináda:
1 lyžicu citrónovej šťavy
2-3 lyžice sójovej omáčky
1 lyžicu horčice
2 lyžice oleja
Postup:
Mäso umyjeme, dôkladne osušíme a spravíme na ňom hlboké zárezy tak, aby sme mäso neprerezali (ako keby ste mäso krájali na 1-1,5 hrubé plátky s tým, že mäso celkom neprekrojíte).
V miske zmiešame všetky prísady na marinádu a mäso natrieme na všetkých stranách – aj v zárezoch. Potom posypeme soľou a korením, zabalíme do fólie a necháme marinovať približne 10 hodín.
Paradajky aj papriku umyjeme a nakrájame na plátky, rovnako na plátky nakrájame aj syr a cesnak. Do každého zárezu vložíme 1 plátok paradajky, 1 plátok syra, 1 plátok slaninky a cesnaku. Prípadne môžeme huby, šunku… Na vrch uložíme kúsok papriky.
Mäso zabalíme do alobalu a vložíme do vyhriatej rúry.
Pečieme pri teplote 180-200 stupňov približne 50-60 minút.
Mäso podávame s pečivom alebo s prílohou. Môžeme podávať na teplo aj na studeno.
Kuracie prsia so zemiakmi na jednom plechu
Potrebujeme:
4 kusy kuracích pŕs
Syr (môžeme použiť len syr tehla a časť nakrájať na hrubšie plátky, časť nastrúhanať, prípadne použiť tehlu 100g a strúhanú mozzarellu 200 g)
Plátky slaniny (100 g)
Zemiaky nakrájané na kocky (3 stredne veľké kusy)
Postup:
Kuracie prsia umyjeme, osušíme a narežeme na plátky (neprerežeme celkom). Do zárezov striedavo vkladáme plátok syra, plátok slaniny – až kým nenaplníme všetky zárezy. Naplnené kuracie prsia preložíme na plech vystlaný papierom na pečenie, posypeme soľou a korením. Na vrch navrstvíme strúhaný syr a okolo uložíme nakrájané, osolené zemiaky.
Vložíme do vyhriatej rúry na 180 stupňov a pečieme asi 45 minút.
Narezané bravčové karé s jablkom
Potrebujeme:
Cca. 1,5 kg bravčového karé v celku
1 veľké jablko
1 veľká červená cibuľa
1 lyžica marhuľový džem
Niekoľko vetvičiek čerstvého tymianu
1/4 lyžičky chilli
Soľ
2 lyžice oleja
zemiaky (počet podľa veľkosti)
Postup:
Zemiaky dôkladne umyte, nakrájame na plátky. Preložíme ich do misy, nalejeme na ne lyžicou oleja, posypeme soľou a premiešame.
Umyté a osušené mäso nakrojíme na látky (neprekorojíme až do konca). Spodná časť mäsa by mala držať spolu.
Mäso posypeme soľou (aj medzi zárezy) a potrieme s džemom. Jablko ošúpeme a nakrájame na plátky, ktoré vložíme medzi plátkami mäsa, rovnako uložíme aj plátky cibule. Ochutíme s chilli. Vložte mäso do misy a obložte zemiakmi po stranách.
Miska zakryjeme a vložíme do predhriatej rúry na 180 stupňov po dobu 2 hodín. 15 minút pred koncom pečenia odstránime pokrievku a necháme dopiecť.
Prajeme vám dobrú chuť! :-)