Keď budete v nedeľu robiť rezne, skúste toto vylepšenie: Žiadne vyprážanie, len pár zárezov a máte fantasticky šťavnaté a chutné mäsko – 7 top receptov!

Kuracie rezne pečené skoro bez kalórií

Potrebujeme:

  • 4 kuracie rezne
  • 1 mozzarella nakrájanú na plátky
  • Paradajka nakrájanú na plátky
  • Niekoľko listov bazalky

Ďalej:

  • korenie na kurča
  • 2 lyžice sezamového alebo olivového oleja

Postup:

Rúru zapneme na 190 stupňov. Kuracie prsia posypeme korením, jemne naklepeme a narežeme  (vo vzdialenosti asi 1,5 cm od seba). Do zárezov striedavo vkladáme plátok rajčiny, mozzarellu a lístky bazalky. Pokvapkáme olejom (tak aby sa dostal aj do zárezov), preložíme na plech vystlaný papierom a vložíme do rúry na asi 20-25 minút, kým sa syr nerozpustí, a kurča bude opečené na každej strane. Podávame s obľúbenými prílohami – zemiaky, zemiaková kaša, šalát.

Bravčové s cesnakom, pečené v horčici

Potrebujeme:

  • Mäso 1 kg (v mojom prípade bravčové stehno, ale môžete skúsiť aj morčacie mäso)
  • Horčica pikantná alebo obyčajná (3 lyžice takej a 3 lyžice takej)
  • Med – 1 lyžica
  • Rozmarín, soľ, korenie, pálivú papriku
  • Cesnak 3-4 strúčiky
  • cibuľa
  • Trochu vody

Potrebujeme:

Najlepšie je mäso nechať marinovať cez noc. Mäso umyjeme, osušíme, nakrojíme, marinujeme a necháme ho 24 hodín stáť. Nasledujúci deň stačí len vložiť mäso do rúry predhriatej na 180 ° a pečieme asi 1,5-2 hodiny. K príprave marinády na mäso sa zmieša po 3 lyžice horčice pikantnej a obyčajnej, lyžicu medu, soľ, korenie a pálivej papriky. Do marinády môžeme pridať aj trošku vody. Ošúpeme cesnak a nakrájame na malé kúsky. Narezané mäso naplníme nasekaným cesnakom, ako na obrázku nižšie.

...

Marinádu navrstvíme na mäso a posypeme bylinkami a necháme v chladničke cez noc.

Na druhý deň pred pečením vyberieme z chladničky aspoň kým sa rozohreje rúra. Obložíme cibuľovými krúžkami a vložíme do rúry. Najskôr pečieme prikryté a asi 40 minút pred koncom odkryjeme.

Pečieme 1,5 – 2 hodiny. Môžeme podávať so šalátom. je to perfektne ochutené a pritom jednoduché jedlo!

Slávnostná krkovička

Potrebujeme:

1 kg bravčovej krvkovičky bez kosti alebo bravčového karé bez kosti

2 rajčiny

100-200 g slaninky

100-200 g tvrdého syra

3 strúčiky cesnaku

1 červenú papriku

Voliteľné: štipľavú klobásu

Marináda:

1 lyžicu citrónovej šťavy

2-3 lyžice sójovej omáčky

1 lyžicu horčice

2 lyžice oleja

Postup:

Mäso umyjeme, dôkladne osušíme a spravíme na ňom hlboké zárezy tak, aby sme mäso neprerezali (ako keby ste mäso krájali na 1-1,5 hrubé plátky s tým, že mäso celkom neprekrojíte).

V miske zmiešame všetky prísady na marinádu a mäso natrieme na všetkých stranách – aj v zárezoch. Potom posypeme soľou a korením, zabalíme do fólie a necháme marinovať približne 10 hodín.

Paradajky aj papriku umyjeme a nakrájame na plátky, rovnako na plátky nakrájame aj syr a cesnak. Do každého zárezu vložíme 1 plátok paradajky, 1 plátok syra, 1 plátok slaninky  a cesnaku. Prípadne môžeme huby, šunku… Na vrch uložíme kúsok papriky.

Mäso zabalíme do alobalu a vložíme do vyhriatej rúry.

Pečieme pri teplote 180-200 stupňov približne 50-60 minút.

Mäso podávame s pečivom alebo s prílohou. Môžeme podávať na teplo aj na studeno.

Kuracie prsia so zemiakmi na jednom plechu

Potrebujeme:

4 kusy kuracích pŕs

Syr (môžeme použiť len syr tehla a časť nakrájať na hrubšie plátky, časť nastrúhanať, prípadne použiť tehlu 100g a strúhanú mozzarellu 200 g)

Plátky slaniny (100 g)

Zemiaky nakrájané na kocky (3 stredne veľké kusy)

Postup:

Kuracie prsia umyjeme, osušíme a narežeme na plátky (neprerežeme celkom). Do zárezov striedavo vkladáme plátok syra, plátok slaniny – až kým nenaplníme všetky zárezy. Naplnené kuracie prsia preložíme na plech vystlaný papierom na pečenie, posypeme soľou a korením. Na vrch navrstvíme strúhaný syr a okolo uložíme nakrájané, osolené zemiaky.

Vložíme do vyhriatej rúry na 180 stupňov a pečieme asi 45 minút.

Narezané bravčové karé s jablkom

Potrebujeme:

Cca. 1,5 kg bravčového karé v celku

1 veľké jablko

1 veľká červená cibuľa

1 lyžica marhuľový džem

Niekoľko vetvičiek čerstvého tymianu

1/4 lyžičky chilli

Soľ

2 lyžice oleja

zemiaky (počet podľa veľkosti)

Postup:

Zemiaky dôkladne umyte, nakrájame na plátky. Preložíme ich do misy, nalejeme na ne lyžicou oleja, posypeme soľou a premiešame.

Umyté a osušené mäso nakrojíme na látky (neprekorojíme až do konca). Spodná časť mäsa by mala držať spolu.

Mäso posypeme soľou (aj medzi zárezy) a potrieme s džemom. Jablko ošúpeme a nakrájame na plátky, ktoré vložíme medzi plátkami mäsa, rovnako uložíme aj plátky cibule. Ochutíme s chilli. Vložte mäso do misy a obložte zemiakmi po stranách.

Miska zakryjeme a vložíme do predhriatej rúry na 180 stupňov po dobu 2 hodín. 15 minút pred koncom pečenia odstránime pokrievku a necháme dopiecť.

 

Prajeme vám dobrú chuť! :-)