plny-hrniec_transparent_negativ.png

Kakaový MASLOVÝ vrkoč: Pripravíme ho zo 600 g múky, 4 vajec, 250 ml mlieka, 250 g masla, 200 g cukru a

Fantasticky jemný a lahodný kakaový závin z hebkého cesta a vynikajúcej náplne.

 

Výborný recept sme našl na stránke napadovy.blog.

Potrebujeme:

na cesto:

600 g hl. múky

3 vajcia

3 lyžice oleja

3 vrecúška vanilkového cukru

50 g droždia

250 ml mlieka

1 vajce na vymastenie

na náplň:

250 g masla

200 g kr. cukru

4 lyžice kakaového prášku

Postup:

V mikrovlnnej rúre alebo na kachliach zahrejte mlieko tak, aby bolo teplé, ale nie horúce.

Rozdrobte do mlieka droždie a pridajte aj vanilkový cukor.

Zmes premiešajte a nechajte stáť na teplom mieste asi 10 alebo 15 minút, kým sa kvasinky neaktivujú a na hladine sa nezačnú tvoriť bublinky alebo pena.

 

 

Potom preosejte od hlbokej misy hladkú múku, zalejte ju aktivovaným kváskom, pridajte olej a vyklepnite tri vajíčka a vypracujte homogénne cesto, ktoré by malo byť vláčne, pružné a nelepivé.

Múku pridávajte podľa potreby, možno jej budete potrebovať viac, možno menej.

Vytvarujte z neho guľu, vložte ju na dno misy a zakryte čistou utierkou alebo priľnavou potravinárskou fóliou.

Nechajte cesto na teplom mieste odpočívať a kysnúť 1 hodinu.

 

 

Medzitým pripravte kakaovú náplň. V miske rozpustite maslo, pridajte k nemu cukor a miešajte metličkou tak dlho, kým sa kryštáliky cukru úplne nerozpustia.

Potom pridajte kakaový prášok a znova miešajte, kým nezískate homogénnu a hladkú tmavo hnedú hmotu. Tú potom rozdeľte na tri rovnako veľké časti do troch misiek.

 

 

Akonáhle cesto vykysne a zdvojnásobí svoj objem, vyklopte ho na pracovnú plochu jemne posypanú hladkou múkou. Trochu cesto rukami ešte prepracujte, sformujte z neho valec a ten rozdeľte na tri rovnaké diely.

 

 

Z každého z nich potom vyvaľkajte tenký a dlhý obdĺžnik. Povrch každého z nich potrite jednou tretinou kakaového krému a zrolujte ho do pevnej rolky.

 

 

Všetky tri pruhy s kakaovou náplňou potom spojte na jednom konci dohromady tak, aby sa nerozpájali a upleťte z nich jednoduchý vrkôčik.

Konce prameňov opäť spojte a dobre zatlačte, aby sa nerozpletali a hotový pletenec premiestnite na plech vystlaný kusom papiera na pečenie.

 

 

Do misky vyklepnite posledné vajíčko a rozšľahajte ho vidličkou.

S pomocou silikónového štetca potom vajíčkom potrite celý povrch vianočky.

 

 

Plech vložte do rúry predhriatej na 170 °C a pečte po dobu 35 až 40 minút.

Hotovú vianočku nechajte vychladnúť, nakrájajte na porcie a podávajte.

Prajeme vám dobrú chuť! :-)

Foto: pexels

Najlepšie recepty na dnes