Fantasticky jemný a lahodný kakaový závin z hebkého cesta a vynikajúcej náplne.
Výborný recept sme našl na stránke napadovy.blog.
Potrebujeme:
na cesto:
600 g hl. múky
3 vajcia
3 lyžice oleja
3 vrecúška vanilkového cukru
50 g droždia
250 ml mlieka
1 vajce na vymastenie
na náplň:
250 g masla
200 g kr. cukru
4 lyžice kakaového prášku
Postup:
V mikrovlnnej rúre alebo na kachliach zahrejte mlieko tak, aby bolo teplé, ale nie horúce.
Rozdrobte do mlieka droždie a pridajte aj vanilkový cukor.
Zmes premiešajte a nechajte stáť na teplom mieste asi 10 alebo 15 minút, kým sa kvasinky neaktivujú a na hladine sa nezačnú tvoriť bublinky alebo pena.
Potom preosejte od hlbokej misy hladkú múku, zalejte ju aktivovaným kváskom, pridajte olej a vyklepnite tri vajíčka a vypracujte homogénne cesto, ktoré by malo byť vláčne, pružné a nelepivé.
Múku pridávajte podľa potreby, možno jej budete potrebovať viac, možno menej.
Vytvarujte z neho guľu, vložte ju na dno misy a zakryte čistou utierkou alebo priľnavou potravinárskou fóliou.
Nechajte cesto na teplom mieste odpočívať a kysnúť 1 hodinu.
Medzitým pripravte kakaovú náplň. V miske rozpustite maslo, pridajte k nemu cukor a miešajte metličkou tak dlho, kým sa kryštáliky cukru úplne nerozpustia.
Potom pridajte kakaový prášok a znova miešajte, kým nezískate homogénnu a hladkú tmavo hnedú hmotu. Tú potom rozdeľte na tri rovnako veľké časti do troch misiek.
Akonáhle cesto vykysne a zdvojnásobí svoj objem, vyklopte ho na pracovnú plochu jemne posypanú hladkou múkou. Trochu cesto rukami ešte prepracujte, sformujte z neho valec a ten rozdeľte na tri rovnaké diely.
Z každého z nich potom vyvaľkajte tenký a dlhý obdĺžnik. Povrch každého z nich potrite jednou tretinou kakaového krému a zrolujte ho do pevnej rolky.
Všetky tri pruhy s kakaovou náplňou potom spojte na jednom konci dohromady tak, aby sa nerozpájali a upleťte z nich jednoduchý vrkôčik.
Konce prameňov opäť spojte a dobre zatlačte, aby sa nerozpletali a hotový pletenec premiestnite na plech vystlaný kusom papiera na pečenie.
Do misky vyklepnite posledné vajíčko a rozšľahajte ho vidličkou.
S pomocou silikónového štetca potom vajíčkom potrite celý povrch vianočky.
Plech vložte do rúry predhriatej na 170 °C a pečte po dobu 35 až 40 minút.
Hotovú vianočku nechajte vychladnúť, nakrájajte na porcie a podávajte.
Prajeme vám dobrú chuť! :-)