Aj keď väčšina z nás čerpá momentálne zo zásob, nie je absolútne nevyhnutné ukrátiť sa o radosť z dobrého jedla. Stačí pár surovín a ráno máte na stole toto úžasné, voňavé, sladké pečivo. Luxusné raňajky aj počas karantény!
Potrebujeme:
Na cesto
3 vajcia – 2 vajcia do cesta a 1 vajce na potretie
1,5 PL sušeného droždia
4 PL kryštálového cukru
100 g roztopeného masla
štipku soli
1,5 šálky teplého mlieka (nie horúceho)
600 g hladkej múky
Plnka
maslo + cukor podľa chuti
Postup:
Do misy si nalejeme teplé mlieko, pridáme sušené droždie, všetko dobre premiešame a necháme na teplom mieste stáť asi 15 minút. Potom pridáme vajcia, soľ, cukor, všetko dobre premiešame a pridáme asi 5 – 6 lyžíc preosiatej múky. Vymiešame do hladka a pridáme roztopené maslo. Všetko premiešame a opäť po lyžiciach pridávame preosiatu múku. Preložíme na pracovnú dosku, posypeme trochou múky a naolejujeme si ruky rastlinným olejom. Vymiesime hladké cesto. Ak by bolo cesto stále lepkavé, pridajte ešte trochu múky. Miesenie trvá asi 7 minút.
Čistú misu aj cesto namastíme trochou rastlinného oleja. Prikryjeme bavlnenou utierkou a necháme nakysnúť na teplom mieste asi hodinu. Potom cesto preložíme na vymastenú pracovnú dosku, prekrojíme na polovicu a budeme pracovať zatiaľ len s jednou časťou cesta. Cesto roztiahneme a vyvaľkáme valčekom. Potrieme džemom, alebo výbornou maslovo-cukrovou plnkou. Maslo si jednoducho necháme zmäknúť pri izbovej teplote, natrieme na cesto a posypeme cukrom. Zrolujeme ako palacinku.
Rolku rozrežeme na rovnaké časti s hrúbkou približne 5 cm. Potom spodnú časť pritlačíme k sebe, aby nám vznikli akési cestové ruže. Poukladáme na plech pokrytý papierom na pečenie.
Zakryjeme ich utierkou a necháme podkysnúť ešte 20 – 30 minút. Potrieme vajíčkom a dáme piecť do predhriatej rúry na 180 stupňov. Pečieme asi 20 – 25 minút do zlatista. Vyberieme, necháme trochu vychladnúť a podávame. Prajeme dobrú chuť!