plny-hrniec_transparent_negativ.png

Maslové slimáky ako dych – z 1 vajíčka plný plech: Úžasné cesto z hrnčeka, vyjde vás na pár centov a výsledok je na nezaplatenie!

Vynikajúce a úplne jednoduché maslové slimáky, ktoré krásne vyzerajú a chutia absolútne famózne.

 

 

Potrebujeme:

1 hrnček teplého mlieka (1 hrnček = 200 ml)

1/4 hrnčeka oleja (50 ml oleja)

1 vajce

1 lyžica kr. cukru

1 lyžička soli

cca 3 hrnčeky hladkej múky preosiatej múky (múku pridávajte postupne, sami uvidíte, koľko budete potrebovať)

1 bal. sušeného droždia

Na potretie:

1 žĺtok

Ďalej:

Zmäknuté maslo

Postup:

 

 

Mlieko zmiešame s olejom, vajíčkom, cukrom a soľou – zamiešame metličkou.

Do zmesi pridáme múku, sušené droždie a rukami zamiesime cesto.

Múku pridávame podľa potreby tak, aby nám vzniklo jednotné vláčne cesto.

Začnite 1 hrnčekom múky a postupne pridávajte ďalšiu múku podľa potreby.

 

 

Takto by malo vyzerať vypracované cesto.

Teraz ho necháme podkysnúť, aby narástlo.

Na teplom mieste postačí pol hodinka.

 

 

Cesto potom na pracovnej doske krátko premiesime.

 

 

Cesto rozdelíme na 15 častí, každú rozdelíme do tvaru guličky a potom rozvaľkáme.

Radielkom spravíme 6 zárezov.

 

 

Potrieme maslom a zrolujeme od jedného kraju smerom k druhému.

 

 

 

Stočíme do tvaru slimáka.

 

 

Slimáky uložíme na plech vymastený maslom, prikryjeme utierkou a necháme ešte podrásť, kým sa nám nahreje rúra.

 

 

Potrieme žĺtkom a dáme piecť.

 

 

Pri teplote 180 stupňov pečieme dozlatista. Slimáky sú nádherne mäkučké a vláčne.

 

Prajeme vám dobrú chuť! :-)

Najlepšie recepty na dnes