Výborný recept na jemnučké a veľmi chutné maslové slimáky.
Toto pečivo robíme každý víkend – najlepšie raňajky, aké poznám.
Potrebujeme:
200 ml mlieko
50 ml olej
1 ks vajce
1 lyžica kryštálový cukor
1 lyžička soľ
3 hrnčeky (200 ml) hladká múka
1 bal. sušené droždie
na potretie maslo
na potretie žĺtok
Postup:
Mlieko zmiešame s olejom, vajíčkom, cukrom a soľou.
Do mlieka pridáme múku, sušené droždie (ak používate čerstvé droždie (postačí 1/2 kocky).
Najprv urobte kvások z mlieka, trochy cukru a droždia a rukami alebo mixérom vypracujeme hladké cesto, ktoré sa pekne oddeľuje od stien misky.
Múku pridávajte postupne – záleží na kvalite múky, koľko nasaje tekutiny.
Môže sa stať, že niekedy spotrebujete plné tri hrnčeky a niekedy postačia aj 2.
Vypracované cesto necháme odstáť pol hodiny a potom pokračujeme.
Vykysnuté cesto rozdelíme na 15 rovnakých častí.
Každú časť rozvaľkáme.
Kolieskom na krájanie pizze nakrájame vnútro (ak nechcete, nemusíte kránjať, stačí len zrolovať).
Povrch potrieme rozpusteným maslom a zrolujeme.
Zrolované cesto stočíme do tvaru slimáka.
Ukladáme na maslom vymastený plech /alebo papierom vyložený/.
Prikryjeme utierkou a necháme kysnúť 20 minút.
Povrch potrieme rozšľahaným žĺtkom a pečieme.
Pečieme vo vopred vyhriatej rúre pri teplote 180 stupňov asi 25 minút – sledujeme.
Prajeme vám dobrú chuť! :-)