Maslové slimáky ako dych: Dávka na celý plech iba z 1 VAJÍČKA!

Výborný recept na jemnučké a veľmi chutné maslové slimáky.

 

 

Toto pečivo robíme každý víkend – najlepšie raňajky, aké poznám.

Potrebujeme:

200 ml mlieko

...

50 ml olej

1 ks vajce

1 lyžica kryštálový cukor

1 lyžička soľ

3 hrnčeky (200 ml) hladká múka

1 bal. sušené droždie

na potretie maslo

na potretie žĺtok

Postup:

 

 

Mlieko zmiešame s olejom, vajíčkom, cukrom a soľou.

Do mlieka pridáme múku, sušené droždie (ak používate čerstvé droždie (postačí 1/2 kocky).

Najprv urobte kvások z mlieka, trochy cukru a droždia a rukami alebo mixérom vypracujeme hladké cesto, ktoré sa pekne oddeľuje od stien misky.

 

 

Múku pridávajte postupne – záleží na kvalite múky, koľko nasaje tekutiny.

Môže sa stať, že niekedy spotrebujete plné tri hrnčeky a niekedy postačia aj 2.

 

 

Vypracované cesto necháme odstáť pol hodiny a potom pokračujeme.

Vykysnuté cesto rozdelíme na 15 rovnakých častí.

Každú časť rozvaľkáme.

 

 

Kolieskom na krájanie pizze nakrájame vnútro (ak nechcete, nemusíte kránjať, stačí len zrolovať).

Povrch potrieme rozpusteným maslom a zrolujeme.

Zrolované cesto stočíme do tvaru slimáka.

 

 

Ukladáme na maslom vymastený plech /alebo papierom vyložený/.

Prikryjeme utierkou a necháme kysnúť 20 minút.

Povrch potrieme rozšľahaným žĺtkom a pečieme.

 

 

Pečieme vo vopred vyhriatej rúre pri teplote 180 stupňov asi 25 minút – sledujeme.

Prajeme vám dobrú chuť! :-)

Foto: pexels
Foto: tjn
Foto: pixabay
Foto: pexels
Foto: pexels
Foto: pexels
Foto: pixabay
Foto: pexels